The Final Victory Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Final Victory Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Ode To Autumn, Pride and Prejudice and The Eyes Have It so, you can check these posts as well.

The Final Victory Questions & Answers

Word Galaxy

  • Spool – a cylindrical device on which film, thread can be wound
  • Coveted – greatly desired
  • Squabbling – arguing
  • Crinkled – crumpled
  • Huddling – crowding together
  • Eerie – strange and mysterious
  • Milling – moving
  • Stunted – kept from growing
  • Spars – a thick, strong pole
  • Hollering – shouting
  • Wafted – drifted
  • Taut – stretched tightly
  • Wreaking havoc – great destruction

Question 1: What was special about kite-fighting tournament in Afghanistan?

Answer: Kite-fighting tournament was an old winter tradition in Afghanistan. It was something enjoyed by all. It used to start early in the morning on the day of contest and didn’t used to end until only the winning kite flew in the sky. On the day of the contest, people would gather on sidewalks and roofs to cheer their kids and streets would get filled with kite fighters, jerking and tugging on their lines, squinting up to the sky, trying to gain position to cut the opponent’s line.

Question 2: Why should a kite fighter have an assistant? What was Hassan’s role here?

Answer: Kite fighters need assistants to hold the spool and feed the string to the flyer. Hassan played the role of an assistant of Amir.

Question 3: Why did Amir want to withdraw? What was he afraid of?

Answer: Amir was afraid that he would lose and thereby let his father down. He thus wanted to withdraw.

Question 4: Read and answer the questions:
I felt his glare on me like the heat of a blistering sun. This would be a failure on a grand scale, even for me.

(a) Who is the speaker and whose glare is he speaking of?

Answer: Amir is the speaker and he is speaking of his father’s glare.

(b) What would be a failure?

Answer: Losing and getting his kite would be a failure.

Question 5: Explain Hassan’s favourite trick.

Answer: It was the old lift and dive, where a kite was lifted and suddenly brought down in a sharp dive, baiting the other kite and cutting it.

Question 6: Amir kept looking at Baba during the kite-flying tournament. Why? What do you think he wanted to prove?

Answer: Amir’s Baba was a fine kite runner in his youth and Amir wanted to prove that he was great too. He wanted to show that he was capable of winning and earn his respect and pride.

Question 7: Read and answer the questions:
But this was my one chance to become someone who was looked at, not seen, listened to, not heard.

(a) What one chance is Amir talking about?

Answer: Amir meant that he had one chance to prove that he was someone worthy of respect, someone who was capable and someone to be taken seriously.

(b) What does he mean by ‘someone who was looked at, not seen, listened to, not heard?

Answer: He means that he would be given importance and not merely disregarded. He would be someone important and not ignored.

So, these were The Final Victory Questions & Answers.