Inside the System Unit Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Inside the System Unit Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared the questions and answers of Computer Networks and Internet Applications and Emerging Technologies so, you can check these posts as well.

Inside the System Unit Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) What is the full form of CD?

i. Compact Versatile Disc
ii. Compact Disc
iii. Common Disc
iv. Creative Disc

(b) Which drive is used to store large amounts of information in computers?

i. Hard Disk
ii. RAM
iii. ROM
iv. Pen drive

(c) The……………is a thin plate that holds the processor.

i. motherboard
ii. hard disk
iii. RAM
iv. SMPS

(d) You will use……………….to connect a mouse to the system unit.

i. USB port
ii. VGA Port
iii. Power port
iv. PS/2

Question 2: Fill in the blanks:

(a) The RAM is known as a volatile memory of a computer.
(b) The programs stored in ROM are prewritten by the manufacturer.
(c) The motherboard is a thin plate that connects the different parts of a computer with the processor.
(d) Parth will use USB Port to connect a pen drive to a computer.

Question 3: Name the following:

(a) Any one removable storage device of a computer.

Answer: Pen drive

(b) It supplies power to each and every component inside the CPU unit. 

Answer: SMPS (Switched Mode Power Supply) or PSU (Power Supply Unit)

(c) It is used to read information stored on CD/DVD.

Answer: A CD/DVD drive

(d) It is the memory of the computer where information is stored permanently for future use.

Answer: Secondary Memory

Inside the System Unit Questions & Answers

Question 4: Give the full form of the following:

(a) DVD – Digital Versatile Disc
(b) PROM – Programmable Read-Only Memory
(c) IC – Integrated Circuits
(d) SMPS – Switched Mode Power Supply
(e) RAM – Random Access Memory

Question 5: Name the ports to connect the following devices.

(a) Monitor – VGA port
(b) Headphone – Audio In/Audio Out
(c) Mouse – PS/2
(d) Pen drive – USB port

Question 6: What is the purpose of ROM? List the different types of ROM.

Answer: ROM is used to hold instructions that are executed when the computer is initially switched on.

Types of ROM
1. PROM (Programmable Read-Only Memory)
2. EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory)
3. EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory)

Question 7: What is the use of computer fan inside the system unit?

Answer: A computer fan is a small fan inside a computer case used for cooling the different parts that get heated up when the computer is ON.

Question 8: Explain the significance of motherboard.

Answer: It is a thin plate that holds the processor and other components. It provides electrical connections by which other components of the system can communicate with each other.

Question 9: Explain the use of a hard disk.

Answer: A hard disk is a non-removable storage device that can store a large amount of data.

Inside the System Unit Questions & Answers

Question 10: Why is ROM called as a non-volatile memory? 

Answer: The data stored in ROM is not erased even when the power is switched off. Therefore, it is also known as non-volatile memory.

Question 11: What are ports in computer? Give their use.

Answer: At the back of the CPU, there are many sockets. These sockets are called ports. They are used to connect external devices such as a mouse, keyboard, and others to a CPU.

Question 12: Write a short note on the role of secondary memory of a computer.

Answer: It is the memory of the computer where information is stored permanently for future use. Secondary memory devices can be removable and non-removable.

For example, an internal hard disk (non-removable storage device) CDs, DVDs, pen drives (removable storage device).

Question 13: Neha wants to connect a keyboard and a mouse to the system unit. Which port will she use for the same?

Answer: PS/2

Question 14: Explain the main memory of the computer.

Answer: It is the area where programs, data, and instructions in use are stored. The main memory of the computer is divided into two parts – RAM (Random Access Memory) and ROM (Read–Only Memory).

Question 15: Explain the use of a Switched Mode Power Supply (SMPS).

Answer: It supplies power to all components inside the cabinet. It is required to convert the high voltage electrical power supply toa low voltage supply suitable for use by various devices of a computer.

Question 16: Identify the following pictures and name them

(a)

Answer: SMPS (Switched Mode Power Supply)

(b)

Answer: CD / DVD drive

(c)

Answer: RAM (Random Access Memory)

(d)

Answer: Pen drive

(e)

Answer: Motherboard

(f)

Answer: Computer fan

(g)

Answer: ROM (Read Only Memory)

(h)

Answer: CD (Compact Disc)

So, these were Inside the System Unit Questions & Answers.

error: Content is protected !!