Little Women Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Little Women Questions & Answers.

This is the story about four sisters who live with their mother in New England and their struggle to support themselves and keep their household running despite the fact that the family recently lost its fortune. Below are given its questions & answers. I have also shared the questions & answers of A Little Grain of Gold, The Beggar Maid and Romeo & Juliet so, you can check these posts as well.

Little Women Questions & Answers

Question 1: Name the girls of the March family.

Answer: There are four girls in the March family. They are Margaret, Josephine, Elizabeth and Amy.

Question 2: What did Mr. March do?

Answer: Mr. March was a chaplain (a clergyman officially attached to a branch of the military, to an institution, or to a family or court).

Question 3: What did the girls find under their pillows?

Answer: The girls found a Bible under their pillows.

Question 4: What did the girls do when they woke up on the Christmas morning?

Answer: The girls brought different presents for their mother and were eager to hand them over to her.

Question 5: What did the girls gift Mrs. March for Christmas?

Answer: The girls gave their Marmee various gifts on Christmas. Meg got her mother a pair of gloves, Jo a pair of army slippers, Amy bought her a bottle of cologne and Beth hemmed a handkerchief for her mother.

Little Women Questions & Answers

Question 6: What did Mr. Lawrence send over to the March household? Why did he do this?

Answer: Mr. Lawrence sent over four bouquets of beautiful flowers, ice-cream, cake, fruit and bonbons for the four girls. He wanted to give them a token of appreciation when he heard that the girls had given away their breakfast to the poor family.

Question 7: How was the table decorated?

Answer: The table was decorated with four bouquets of beautiful flowers and laid with ice cream, cake, fruit and bonbons.

Question 8: What was the reaction of Mrs. March after entering the room?

Answer: Mrs. March was both surprised and touched with the gifts. She read with moist eyes, the little notes full of affection and love. She slipped Beth’s handkerchief into her pocket, well scented with Amy’s cologne. She pinned the rose to her dress and pronounced the gloves a perfect fit. She immediately wore the army slippers gifted by Josephine.

Question 9: Why were Mrs. March’s eyes moist?

Answer: Mrs. March’s eyes were moist after because she had received the gifts from her daughters on Christmas day and their notes were full of affection and love.

Question 10: What was the reaction of Mrs. March after entering the room?

Answer: Mrs. March was both surprised and touched with the gifts. She read with moist eyes, the little notes full of affection and love. She slipped Beth’s handkerchief into her pocket, well scented with Amy’s cologne. She pinned the rose to her dress and pronounced the gloves a perfect fit. She immediately wore the army slippers gifted by Josephine.

Question 11: What was the state of the poor mother and her children?

Answer: Six children of the woman were huddling around the bed and there was no fire. They were shivering and starving. The mother had a little baby as well.

Question 12: Who wanted to be friends with Mr. Lawrence’s grandson and why?

Answer: Jo wanted to be friends with Mr. Lawrence’s grandson as she thinks that he is a polite and gentlemanly boy.

Little Women Questions & Answers

Question 13: Write a short note on Mrs. March.

Answer: “Marmee” is the affectionate name that the March girls used for their mother, Mrs. March. Mrs. March was a perfect mother, she worked hard but was never too busy to console and counsel her daughters. Her amicable and affectionable personality was well reflected in her charitable work. A loving mother, and a highly principled woman, she was sweet-tempered and brought out the best in her children.

Question 14: Describe Mr. Lawrence.

Answer: Mr. Lawrence was a rich old man. He was the neighbour of the March’s. He was believed to be a proud man who did not like to mix with his neighbours. It was believed that he made his grandson study hard with the tutor. However, when he sent flowers and goodies to the March household, this showed that he was a sensitive and caring man.

Question 15: “That’s loving our neighbour better than ourselves”, said Meg, as they set out their presents. Explain what Meg meant by this.

Answer: On their mother’s request the girls packed their Christmas breakfast and took it to feed a poor family and they themselves ate milk and bread for breakfast. They put the needs of the poor neighbours before their own. This act showed their love and gave them happiness. There is no greater pleasure than being willing to risk one’s life and make all sacrifices for the welfare of the others.

So, these were Little Women Questions & Answers.

error: Content is protected !!