The Great Mouse Plot Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Great Mouse Plot Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared questions and answers of Oliver Twist, Merchant Of Venice and Of Dreams and Reality so, make sure to check these posts as well.

The Great Mouse Plot Questions & Answers

Question 1: Why was the loose floorboard a suitable ‘secret hiding place’?

Answer: The loose floorboard was a suitable ‘secret hiding place’ because there was a huge empty space below so, the children could keep many things.

Question 2: Which word suggest that the children valued their possessions?

Answer: Treasure and hoard.

Question 3: Why did the children wait until the classroom was empty?

Answer: The children used to wait until the classroom was empty because they did not want their classmates to know about their secret hiding place where they had stored their sweets and other treasure.

Question 4: What were the two characteristics of Mrs. Pratchett that made the children loath and hate her?

Answer: The most loathsome thing about Mrs. Pratchett was the filth that surrounded her. The second thing was that she was mean and unkind.

Question 5: Explain why a starving beggar will go running from Mrs. Pratchett’s sweet shop?

Answer: A beggar would be disgusted by how dirty Mrs. Pratchett was and would prefer to avoid eating anything that she had touched. That is why, a starving beggar will go running from Mrs. Pratchett’s sweet shop.

The Great Mouse Plot Questions & Answers

Question 6: In what ways was the discovery of the dead mouse exciting?

Answer: The discovery of the dead mouse was exciting because it came out with an idea that the dead mouse can be used to play a prank on Mrs. Pratchett.

Question 7: “We will do it today!” What does the ‘it’ refer to?

Answer: ‘it’ refers to the plot to put the dead mouse into a candy jar of Mrs. Pratchett.

Question 8: What was sheer genius about The Great Mouse Plot?

Answer: The sheer genius about The Great Mouse Plot was that it is highly believable that the mouse climbed into the jar due to the filthy conditions of the sweet shop and no one would know that it was children’s doing. So, they could easily carry out the plot and get away with it.

Question 9: Why did the writer and his friends felt like ‘a gang of outlaws setting out to rob a train or blow up the police chief’s office?’

Answer: They felt like so because they were doing something dangerous and risky.

The Great Mouse Plot Questions & Answers

Question 10: Pick out a sentence that the children were confident of their Great Mouse Plot.

Answer: The sentence that shows that the children were confident of their Great Mouse Plot:

‘We were strutting a little as we entered the shop.’

Question 11: Explain why the writer and his friends ‘broke into a run’?

Answer: The writer and his friends ‘broke into a run’ because they did not want to be caught by Mrs. Pratchett.

Question 12: Which phrase suggests that the writer did not want to alert Mrs. Pratchett of his mischievous act?

Answer: The phrase that suggests that the writer did not want to alert Mrs. Pratchett of his mischievous act:

‘replaced the lid as silently as possible’.

Question 13: Give one reason to explain why writer ‘was a hero’?

Answer: The writer ‘was a hero’ because he was the brave person who put the dead mouse in the candy jar.

So, these were The Great Mouse Plot Questions & Answers.