A Little Grain of Gold Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Little Grain of Gold Questions & Answers.

Written by Rabindranath Tagore, the poem imparts a moral value through the narration of an incident. It makes us realise the importance of the act of giving unconditionally. What we have given to this world is what we will receive later in appropriate multiple by the Almighty. He watches us and awards us accordingly. Below are given the questions & answers of this poem. I have also shared the questions & answers of The Beggar Maid and Romeo & Juliet so, you can check these posts as well.

A Little Grain of Gold Questions & Answers

Question 1: Read the lines given below and answer the following questions:

“I had gone a-begging………………………the king of all kings!”

(a) In the poem, who is the speaker and whom is the poem addressed to?

Answer: The speaker in the poem is the beggar and the poem is addressed to God.

(b) Who is the King of kings in the poem?

Answer: The God is addressed as ‘The King of kings’ in the poem.

(c) Where was the beggar begging?

Answer: The beggar was begging in the village path.

(d) While begging, what did the beggar see?

Answer: The beggar spotted the Golden chariot in the distance when he was begging as usual in the village.

Question 2: Read the lines and answer the questions:

A Little Grain of Gold Questions & Answers

(a) Who is the speaker? Where was he standing?

Answer: The speaker is a beggar who was standing in the village path where he had gone begging from door to door.

(b) Why was the speaker confused?

Answer: The speaker was confused because the king held out his right hand and asked the beggar to give him something.

(c) What did the speaker take out from his wallet?

Answer: The speaker took out a smallest grain of gold from his wallet and gave it to the king.

(d) Give the synonym of ‘undecided’.

Answer: doubtful/hesitant

Question 3: What did the beggar hope to get?

Answer: When the beggar spotted the king’s chariot in the distance, his hopes soared. He hoped that the king would give him enough alms so that he need not beg for the rest of his life.

A Little Grain of Gold Questions & Answers

Question 4: Why did the beggar’s hope rise?

Answer: The beggar’s hope rose since he thought his evil days were coming to an end and he would be bestowed with wealth from the king so that he need not beg for the rest of his life. He thought that he would now bid goodbye to poverty.

Question 5: Why did the beggar feel the king’s request to be jest?

Answer: When the king’s chariot stopped in front of the beggar, the king stepped out and holding his palm in front of the beggar asked him for alms. The beggar was utterly shocked.  He could not believe that the king would take alms from a beggar.

Question 6: How did the beggar respond to the king’s request?

Answer: The beggar thought it was in poor jest that the king was stretching out his hand for alms. He recovered his wits and very hesitatingly handed the king the smallest grain of corn that he had.

Question 7: Explain ‘my evil days were at an end’.

Answer: When the beggar saw the king’s chariot in the distance, his hopes soared. He expected to get generous alms from the king and thought he would no longer need to beg and would lead a comfortable life. Thus, he felt that ‘his evil days were over.’

A Little Grain of Gold Questions & Answers

Question 8: The beggar regretted his action at the end of the day. Why?

Answer: The beggar found a grain of gold among the alms at the end of the day. He was filled with regret and realized that had he been generous, the king would have rewarded him tenfold. He realized that due to his selfish behavior, he had lost much. He also realized that he had met none other than God himself and wept bitterly over his selfish behaviour.     

Question 9: What according to you is the moral of the poem?

Answer: We should be generous and always help others with whatever little we have.

Question 10: Identify the figure of speech in the following lines:

(a) ‘I was confused and stood undecided

Answer: Tautology – a phrase or expression in which the same thing is said twice in different words

(b) ‘floor to find a least little gram of gold’

Answer: Alliteration

(c) ‘look a gorgeous dream’

Answer: Hyperbole

Question 11: Fill in the blanks:

(a) The beggar was begging from door to door in the village path.
(b) The beggar thought that his evil days were at an end. 
(c) The golden chariot appeared like a gorgeous dream.
(d) At the end of the day, the beggar found a grain of gold in his bag.
(e) The beggar gave the King a grain of corn.

So, these were A Little Grain of Gold Questions & Answers.