The Moon Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Moon Questions & Answers.

The poem is written by R.L Stevenson and below are given is questions and answers. I have also shared the Questions & Answers of The Beggar Maid and Wander Thirst so, you can check these posts as well.

The Moon Questions & Answers

Question 1: What is the face of the moon compared to?

Answer: The face of the moon is compared to the clock in the hall.

Question 2: Which creatures love to be out in darkness?

Answer: Creatures like the cat, mouse, dog, and bat love to be out in darkness.

Question 3: For how long the flowers and children sleep?

Answer: The flowers and the children sleep till the sun rises.

Question 4: On whom does the moon shine on the garden wall?

Answer: The moon shines on thieves on the garden wall.

Question 5: Who waits for the morning to be awake?

Answer: The flo­wers and children wait for the morning to be awake.

The Moon Questions & Answers

Question 6: When do you find the bats asleep?

Answer: The bats are asleep at noon.

Question 7: What does the moon do at night?

Answer: The moon shines on the fields, streets and quays and on all beings that are active and awake at night.

Question 8: How does the poet describe the cat, dog and mouse in the poem?

Answer: The poet describes the cat, dog, and mouse by their cry.

Question 9: What do the things that belong to the day do at night? Why?

Answer: The things that belong to the day sleep at night. They do this to be out of the moon’s way

Question 10: Where are the birds found asleep?  

Answer: Birds sleep on forks of trees.

The Moon Questions & Answers

Question 11: How has the poet described the moon in the poem?

Answer: The poet has given the moon a feminine quality of having a face like a face of the clock that shines upon streets, fields and quays and brings to light all those that are active during the night and also those that are asleep.

Question 12: Identify the figure of speech in the following lines:

(a) ‘The moon has a face ………the clock in the hall’

Answer: Simile

(b) ‘She shines on ……….the garden wall.’

Answer: Personification

(c) ‘The squalling cat ………..squeaking mouse.’

Answer:  Alliteration

(d) ‘The squalling cat and the squeaking mouse, the howling dog by the door of the house.’

Answer: Onomatopoeia

Question 13: What gender has the poet given to the moon? Site lines from the poem that tell you so.

Answer: The poet has given the feminine gender to the moon. Lines from the poem are –

‘She shines on thieves on the garden wall.’

‘cuddle to sleep to be out of her way.’

So, these were The Moon Questions & Answers.