The Blind Men and the Elephant Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Blind Men and the Elephant Questions & Answers.

In my previous post, I have shared the questions & answers of The Balloon Man and Socrates – The Triple Filter Test so, you can check these posts as well.

The Blind Men and the Elephant Questions & Answers

Word Galaxy

  • Deny – refuse to accept
  • Approached – came near to
  • Bawl – to cry or shout loudly
  • Grope – to feel with hands as if you are blind
  • Eager – keen in desire
  • Disputed – engaged in an argument
  • Stiff – rigid, firm
  • Squirming – moving with wriggling motion
  • Observation – an act of noticing
  • Resemble – to be similar to
  • Spear – a long weapon used for thrusting or throwing
  • Sturdy – strong
  • Satisfy – meet the desires
  • Broad – large, wide
  • Desire – to know something; feel curious
  • Quoth – said
  • Scope – range, reach, capacity
  • Tusk – a long pointed tooth
  • Exceed – go beyond, go over, go above

The Blind Men and the Elephant Questions & Answers

Question 1: How many blind men were there in the poem?

Answer: There were six blind men in the poem.

Question 2: What did they go to see?

Answer: They went to see the Elephant.

Question 3: Why did the six men go to see the elephant?

Answer: The six men went to see the elephant so that by observation they might satisfy their mind as to how the elephant looked.

Question 4: What were the six men inclined towards?

Answer: The six men were inclined towards learning.

Question 5: What was the problem with all the six men?

Answer: The problem with all the six men was that, all of them were blind.

Question 6: Which part of the elephant was described as a wall?

Answer: The body of the elephant was described as wall.

The Blind Men and the Elephant Questions & Answers

Question 7: Who had described the body of the elephant as a wall?

Answer: The first blind man described the body of the elephant as a wall.

Question 8: How did the first person describe the elephant?

Answer: The first man touched the broad and sturdy side of the elephant and described that the elephant was like a wall.

Question 9: What had been described as a spear?

Answer: The tusk of the elephant had been described as a spear.

Question 10: How did the second person describe the elephant’s tusk?

Answer: The second person described the elephant’s tusk as round, smooth and sharp- like a spear.

Question 11: Which part of the elephant did the third person observe?

Answer: The third person observed the squirming trunk of the elephant with his hands.

The Blind Men and the Elephant Questions & Answers

Question 12: Why did the fourth man assume that the elephant was a tree?

Answer: The fourth man assumed that the elephant was a tree because he felt the legs of the elephant which felt like the trunk of the tree.

Question 13: Who assumed the elephant as a rope?

Answer: The sixth blind man assumed elephant like a rope.

Question 14: All the six men observed the elephant and each had their own views about it. What did they do at the end?

Answer: Each person stuck to his opinion about the elephant and they argued and disputed with each other for a long time.

Question 15: Fill in the blanks.

(a) The six blind men were from Indostan.
(b) The elephant tusk was described as a spear by one of the blind men.
(c) The first man touched the broad and sturdy side of the elephant.
(d) One of the blind men described the elephant’s tail as a rope.
(e) The trunk of the elephant was squirming.

Question 16: Complete the following sentences.

(a) The six blind men disputed among themselves because they all thought they were right.
(b) The six blind men might satisfy their mind by observation.
(c) According to the fifth blind man, the blindest man can tell that the elephant is like a fan.
(d) The first blind man touched the side of the elephant.

So, these were The Blind Men and the Elephant Questions & Answers.