The Greek Legend of Arachne Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Greek Legend of Arachne Questions & Answers.

In my previous post, I have shared the questions & answers of The Blind Men and the Elephant and The Balloon Man so, you can check these posts as well.

The Greek Legend of Arachne Questions & Answers

Word Galaxy

  • Wisdom – knowledge
  • Spin – roll, twirl
  • Revealed – exposed
  • Praise – to say good about others.
  • Weave – knit
  • Judge – evaluator
  • Spindle – a similar rod or pin used for spinning on a spinning wheel
  • Confidently – self-assuredly
  • Marvel – wonder
  • Punishment – penalty

The Greek Legend of Arachne Questions & Answers

Question 1: What are Greek legends?

Answer: These are mythological stories related to Greek Gods, Goddesses and the adventures of Greek heroes.

Question 2: Who was Arachne? Describe her appearance.

Answer: Arachne was a young girl with long, dark hair.

Question 3: Where did Arachne live?

Answer: She lived in Lydia in Greece.

Question 4: What is the town Lydia famous for?

Answer: The town Lydia was quite known for the magnificent textiles.

Question 5: How did Arachne weave beautiful pictures on cloth?

Answer: She worked with flax, wool, silk and wove beautiful pictures on cloth.

Question 6: What did everyone say about Arachne’s work?

Answer: Everybody said that the cloth made by her seemed like the rays of the sun and threads of gold.

The Greek Legend of Arachne Questions & Answers

Question 7: Why did Arachne become arrogant?

Answer: She became arrogant because everyone praised the beautiful cloth she wove.

Question 8: Who decided to give Arachne a chance to realize her mistake?

Answer: Goddess Athena decided to give Arachne a chance to realize her mistake.

Question 9: “Who taught you how to spin and weave so well? Was it Athena, the Goddess of wisdom and craft?” Who said to whom?

Answer: A passer-by said to Arachne.

Question 10: Who was the judge of the contest?

Answer: Zeus was the judge of the contest.

Question 11: How does Athena disguised herself?

Answer: Athena disguised herself as an old woman.

Question 12: Why did Arachne start crying?

Answer: Arachne started crying because she lost the contest and according to the condition, she cannot touch the loom or spindle again.

Question 13: Why did people forget all about Arachne’s cloth?

Answer: People forgot all about Arachne’s cloth because they were enchanted by Athena’s work.

Question 14: How did Arachne continue to spin and weave without the spindle or loom?

Answer: Athena changed Arachne into spider, then she started to spin a web.

Question 15: Who felt sorry for Arachne?

Answer: Goddess Athena felt sorry for Arachne.

The Greek Legend of Arachne Questions & Answers

Question 16: What happened to Arachne at last?

Answer: Athena changed her into a spider.

Question 17: What is the moral of the story?

Answer: The moral of the story is – Pride goes before a fall.

Question 18: Where is the word ‘Arachnids’ derived from?

Answer: The word ‘Arachnids’ is derived from the Greek name Arachne, which means ‘spider’.

Question 19: Write whether the following statements are true or false.

(a) Arachne had short and dark hair – False
(b) Arachne lived in Lydia – True
(c) Athena disguised herself as an old woman – True
(d) Arachne was a very good spinner – True
(e) Arachne won the spinning contest – False

Question 20: Fill in the blanks.

(a) Athena was the Goddess of wisdom and crafts.
(b) Arachne became a little arrogant as everybody praised her work.
(c) The town Lydia was quite known for the magnificent textiles.
(d) Arachne will always be remembered by biologists while studying about spiders and other insects.

Question 21: Complete the following.

(a) People forgot all about Arachne’s cloth because they were enchanted by Athena’s work.
(b) Arachne was ashamed and started weeping when the people were enchanted with Athena’s work/they forgot all about Arachne’s cloth.
(c) Arachne spun from morning to night because she loved it very much.
(d) Arachne was ready to have a spinning contest with Athena because she was very proud of her work.
(e) Athena heard Arachne’s bold claim so she was very angry.

So, these were The Greek Legend of Arachne Questions & Answers.