The Curious Baby Elephant Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Curious Baby Elephant Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Little By Little, Gorilla and If I Were A King so, you can check these posts as well.

The Curious Baby Elephant Questions & Answers

Word Galaxy

  • Curious – eager to know something
  • Spank – to slap
  • Trudging – a long and tiring walk
  • Budging – moving
  • Musky – strong smelling
  • Tusky – pointed tooth
  • Haunches – the back part of the body

Question 1: Choose the correct option:

(a) The crocodile___________.

i. wanted to eat the baby elephant
ii. wanted to play with the baby elephant
iii. had a bad throat and could not talk loudly.

(b) The crocodile had a mouth which_________.

i. was clean and fresh smelling
ii. was musky and tusky
iii. had no teeth

(c) The crocodile caught the baby elephant__________.

i. by his leg
ii. by his tail
iii. by his nose

(d) The baby elephant wrapped his nose in cool banana leaves because________.

i. it was soothing and he was hoping it would shrink
ii. he was embarrassed as it had become long
iii. he liked the smell of banana leaves

Question 2: Write True or False:

(a) The elephant’s child was very curious – True
(b) Long ago, elephants had small noses – True
(c) The elephant’s child managed to make his nose smaller by wrapping it in a banana leaf – False
(d) The baby elephant thought that his new nose was quite useless – False
(e) All the other elephants went to the crocodile to get longer noses – True

Question 3: Fill in the blanks:

(a) The baby elephant fell on his back.
(b) His nose hurt him awfully.
(c) He had a jolly time spanking his brothers and sisters.

Question 4: What tells you that the baby elephant was very curious?

Answer: The baby elephant would ask many questions to everyone around him. This tells us that the baby elephant was very curious.

Question 5: Why did the baby elephant’s parents, uncles and aunts spank him?

Answer: The baby elephant’s parents, uncles and aunts spanked him because he did not stop asking questions.

Question 6: What question did the baby elephant ask one day?

Answer: One day, the baby elephant asked what the crocodile had for dinner.

Question 7: What did the other animals ask the baby elephant to do?

Answer: The other animals asked the baby elephant to stay quiet.

Question 8: Did the baby elephant stay quiet? What did he do?

Answer: No, the baby elephant did not stay quiet. He kept on asking everyone whom he met.

Question 9: Whom did he ask about the taste of melons?

Answer: He asked the baboon about the taste of melons.

Question 10: What did the baby elephant ask the ostrich?

Answer: The baby elephant asked, ‘Why do your tail feathers grow just so?’

The Curious Baby Elephant Questions & Answers

Question 11: For which question, the baby elephant not get an answer?

Answer: The baby elephant did not get an answer to question – what does a crocodile have for dinner.

Question 12: Whom did the baby elephant meet one day?

Answer: One day, the baby elephant met a Kolokolo bird.

Question 13: What did the Kolokolo bird tell him?

Answer: The Kolokolo bird told him that he would find an answer to his questions at the grey, green, greasy Limpopo River.

Question 14: What did the baby elephant do after the Kolokolo bird gave him a suggestion?

Answer: The baby elephant decided to visit the Limpopo River to find an answer to his question.

Question 15: What did the crocodile do to the baby elephant?

Answer: The crocodile caught hold of the baby elephant’s nose and pulled and pulled it.

Question 16: What had happened to his nose by the time the crocodile let go?

Answer: By the time the crocodile let go the baby elephant’s nose, it had become very long.

Question 17: What made the baby elephant happy with his trunk?

Answer: The baby elephant was happy with his long trunk when he realised that it was quite useful to him.

Question 18: Read and answer the questions:

‘Go to the grey, green, greasy Limpopo River,’ she said. ‘You’ll find your answer there.’

(a) Who said this to whom?

Answer: The Kolokolo bird said this to the baby elephant.

(b) What answer would the listener find?

Answer: The listener would find an answer to his questions at the grey, green, greasy Limpopo River.

(c) Did he find his answer?

Answer: No, he did not find the answer.

Question 19: Read and answer the questions:

He waited and waited. But nothing happened.

(a) Who waited and waited?

Answer: The baby elephant waited and waited.

(b) What was he waiting for?

Answer: He was waiting for its trunk to shrink.

(c) For how many days did he wait?

Answer: He waited till the end of the third day.

Question 20: Read and answer the questions:

‘I think today I will begin with you.’

(a) Who said this to whom?

Answer: The crocodile said this to the baby elephant.

(b) What was this a response to?

Answer: This was a response to the baby elephant that he was in big trouble.

(c) What happened afterwards?

Answer: Afterwards, the baby elephant sat back on his haunches.

So, these were The Curious Baby Elephant Questions & Answers.