The Gift Of The Magi Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Gift Of The Magi Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Still I Rise, Games At Twilight and My Childhood so, you can check these posts as well.

The Gift Of The Magi Questions & Answers

Word Galaxy

  • Vestibule – a hall or lobby next to the outer door of a building
  • Sterling – excellent and valuable  
  • Coax – obtain
  • Faltered – lost strength
  • Depreciate – belittle
  • Chaste – pure
  • Ravages – the destructive effect of something
  • Prudence – cautiousness
  • Trance – a half-conscious state
  • Setter – a hunting dog
  • Singed – lightly burnt
  • Combs – hair slides
  • Ardent – enthusiastic
  • Fob chain – a chain attached to a watch for carrying in a waistcoat
  • Dandy – an excellent thing

Question 1: Describe Jim and Della’s apartment.

Answer: Jim and Della lived in a cheap furnished flat at 8 dollars per week. It required some renovation. In the vestibule below was a letterbox which was not in a good condition and into which no letter would go, an electric button from which no mortal finger could coax a ring, there was also a card bearing the name ‘Mr. James Dillingham Young’ from which the word ‘Dillingham’ had been flung to the breeze.

Question 2: What kind of present did Della wish to buy for Jim?

Answer: Della wished to buy something nice, fine and rare and sterling – something just a little bit near to being worthy of the honour of being owned by Jim.

Question 3: Why did Della falter for a minute before she left home?

Answer: Della faltered for a minute before she left home because she had to think for a while.

Question 4: What did Della finally find for Jim?

Answer: Della found a platinum fob chain for Jim.

Question 5: How did Jim react when he saw Della’s short hair?

Answer: He simply stared at Della fixedly with the peculiar expression on his face.

Question 6: Read these lines and answer the questions:

‘I don’t think there’s anything in the way of a haircut or a shave or shampoo that could make me like you any less. But if you’ll unwrap that package, you may see why you had me going a while at first.’

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Jim told these words to Della.

(b) Why did the speaker say these words?

Answer: Della after having her hair cut and getting it sold for the sake of buying a Christmas gift for Jim was looking worried. So, in order to comfort her, Jim says so.

(c) What was in the package?

Answer: A set of beautiful combs made of tortoise shells was there in a package.

Question 7: Who invented the art of giving Christmas gifts and how?

Answer: The Magi invented the art of giving Christmas gifts on the day of the birth of Jesus. They travelled a great distance to bring valuable gifts of gold.

Question 8: What did Jim say they should do with their Christmas presents?

Answer: Jim told Della to keep the Christmas presents aside and enjoy the Christmas Eve.

Question 9: Read these lines and answer the questions:

‘Let’s keep our Christmas presents away for a while. They are too nice to use at present.’

(a) Who said these lines and to whom?

Answer: Jim told these lines to Della.

(b) Why did the speaker say that the Christmas gifts were ‘too nice to use at present’?

Answer: Jim says so because he understands the fact that neither of them is able to make use of their Christmas presents at that point of time.

(c) Do you think the story ended on a hopeful note?

Answer: Yes! The story ended with a hopeful note.

So, these were The Gift Of The Magi Questions & Answers.