The Land of Storybooks Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Land of Storybooks Questions & Answers.

This poem is written by Robert Louis Stevenson. In this poem, we see a child escape into a land of fantasy through his story-books. As he plays in his sitting room, his mind goes wandering to distant mountains and woods. There, he has daring adventures among wild animals and forest men. It is only when he is forced to go bed that he must say good bye to his favourite dream world.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of He Wanted Adventures, The Ungrateful Frog and Dear Mr Examiner so, you can check these posts as well.

The Land of Storybooks Questions & Answers

Word Galaxy

  • Crawl – to move forward on your hands and knees
  • Track – a rough path or road
  • Spy – here, to gather secret information
  • Brink – edge
  • Solitudes – lonely places
  • Prowled – moved around quietly
  • Nurse – someone who looks after the child

Question 1: Choose the correct option:

(a) The poet’s parents spend their evenings

i. talking and singing at home
ii. lighting lamps
iii. playing games

(b) The poet spends his evenings

i. along the forest track
ii. playing
iii. feeling upset about his parent’s behaviour

(c) The poet plays

i. with his nurse
ii. with his parents
iii. all by himself

(d) When the poet says, “and play at books that I have read, till it is time to go to bed,” he means

i. he reads stories till his bedtime
ii. he plays with the books he has read
iii. he imagines a story and acts it out

(e) By “Home I return across the sea,” the poet means that

i. he goes home
ii. his imaginary adventure is over
iii. he crosses the sea to return home

Question 2: What are the speaker’s parents doing while sitting near the fireplace?

Answer: The speaker’s parents are sitting near the fireplace in their house talking and singing to each other.

Question 3: Why do you think the boy’s parents do not play?

Answer: I think the boy’s parents do not play because they were enjoying talking and singing at their home.

Question 4: How do you know that the boy is happy playing by himself?

Answer: We know that the boy is quite happy playing by himself because he never complains to his parents and imagines a variety of his things in his mind while playing.

The Land of Storybooks Questions & Answers

Question 5: Where does the boy spend his time reading while his parents are talking and singing?

Answer: The boy spends his time reading away behind the sofa back while his parents are talking and singing.

Question 6: Where does the speaker imagine the forest track to be?

Answer: The speaker in the poem imagines the forest track to be in the dark along the wall behind the sofa.

Question 7: What is the speaker doing in his ‘hunter’s camp’?

Answer: The speaker is lying in his hunter’s camp playing with the books that he has read.

Question 8: Where does the child travel in his imagination while reading storybooks?

Answer: The child travelled near the hills, the woods and the river in his imagination while reading storybooks.

Question 9: Describe the speaker’s secret place in your own words.

Answer: The speaker’s secret place is one that others can’t see. He sees hills, wood, river, and lion. These were his starry solitudes.

Question 10: Pick out two phrases from the poem that indicate that the speaker is happy in the company of his books.

Answer: ‘Play at books that I have read’ and ‘At my dear land of story-books’ are the two phrases that indicate that the speaker is happy in the company of his books.

So, these were The Land of Storybooks Questions & Answers.