The Lord of The jungle Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Lord of The jungle Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Taj Mahal, The Man of The Island and The Story of Louis Pasteur andso, you can check these posts as well.

The Lord of The jungle Questions & Answers

Word Galaxy

  • Gazing – A fixed look
  • Obliged – Used to thank someone and say that you are grateful
  • Alderman – A member of municipality
  • Illustration – an act of making something clear by giving examples
  • Slayer – Killer
  • Limpets – An edible plant with hard cover
  • Treading – Walking
  • Prowler – Who search prey
  • Cockles – An edible phylum with hard cover
  • Pacing – Moving on foot
  • Prey – A living thing eaten by another living being
  • Tremendous – Terrific
  • Menace – Something that is likely to cause harm
  • Leap – To jump
  • Foe – Enemy
  • Quarry – An animal which is hunted
  • Warlord – Ruler
  • Stag – An adult male deer
  • Barbs – A sharp hair like
  • Firmly – In a strong manner
  • Adversary – Opponent
  • Quills – Thorn like
  • Tucked – Hidden
  • Spears – A long sharp tip
  • Flutter – Wave quickly
  • Grip – To hold
  • Screeching – A shrill cry

Question 1: Write some specific features of a tiger.

Answer: A tiger is a four-footed prowler with wonderful sharp eyesight. It is a first-class swimmer and has a sharp sensation of hearing.

Question 2: Why tiger is an object of attraction everywhere?

Answer: Tiger is an object of attraction everywhere because everybody loves to see a tiger in a Zoo or in a circus.

Question 3: How does the tiger roam through the jungle at night?

Answer: The tiger moves in the jungle in search of its prey with a roar, awakening the whole world into a terror.

Question 4: How does a panther bring down his prey?

Answer: A panther springs up into the air and jumps on its prey and brings down it.

The Lord of The jungle Questions & Answers

Question 5: State the reaction of the animals when they see a tiger?

Answer: When a tiger is seen moving in the jungle, the stags roar, the monkeys start screeching, peacock flutters its wings and the jackal gets frightened.

Question 6: What is the duration for a tiger to go on for fasting?

Answer: A tiger generally kills prey after every four days. But it can fast for a fortnight or even three weeks if required.

Question 7: Read and answer the questions:
“No animals except porcupine can teach the tiger to mind his own business.”

(a) Why is a tiger scared of a Porcupine?

Answer: A tiger is scared of a Porcupine because it pierces all its quills in the body of tiger whenever there is a battle between them. Moreover, many a times the tiger gets defeated.

(b) Elaborate the physical features of a porcupine?

Answer: A porcupine is a rodent with sharp spines or quills which are raised when the animal is attacked or surprised.

(c) State the reaction of a human being when he sees a tiger?

Answer: Human beings also get scared by seeing a tiger. They grip their gun or rifle after having encounter with it.

(d) The tiger is called as the lord of the jungle justify.

Answer: The tiger is called as the lord of the jungle because all the animals of the jungle as well as the human beings are scared of him.

Question 8: Read and answer the questions:
“The tiger, indeed is one of the hair- raising animals that everyone wants to see.”

(a) In how many groups are the tigers divided?

Answer: Tigers are basically divided into two groups: deer & cattle slayer and the man-eaters.

(b) Why are tigers considered as a hair-raising animal?

Answer: Tigers are considered as a hair-raising animal because not only the animals of the forest but also the human beings are scared of him.

(c) What is the tiger’s method of attack?

Answer: Tigers arrive within the close range of its prey and take few balancing steps and later rushes forward.

(d) State the reason for tigers being called as tremendous walkers.

Answer: Tigers are tremendous walkers because the man-eaters can walk around 40 to 50 miles and even the ordinary tigers can walk 20 miles a night.

So, these were The Lord of The jungle Questions & Answers.