The Quality Of Mercy Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Quality Of Mercy Questions & Answers.

The Quality Of Mercy is an extract from Shakespeare’s famous comedy, The Merchant of Venice.  In my previous posts, I have shared the questions & answers of How Teachers Learn, The Prayer For Strength and The Unthankful Man so, you can check these posts as well.

The Quality Of Mercy Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) Sceptre shows________.

i. The force of temporal power
ii. Mercy of king
iii. Compassion
iv. Justice

(b) Temporal power means___________.

i. Force
ii. Royal power
iii. Wordly power
iv. Mercy

(c) Mercy droppeth as the__________.

i. normal
ii. pure
iii. gentle
iv. blessed

(d) According to William Shakespeare, Mercy is___________.

i. justice
ii. temporal
iii. attitude
iv. twice blessed

(e) ___________ creates dread and fear in subjects.

i. Sceptre
ii. Judicial system
iii. Mercy
iv. Cruelty

(f) Mercy is compared to_________in the first two lines.

i. God
ii. Heart of Kings
iii. Monarch
iv. rain drops

(g) Mercy is an attribute to________

i. God
ii. King
iii. Majesty
iv. People

(h) The poem ‘Quality of Mercy’ is a__________

i. drama
ii. ballet
iii. sonnet
iv. drama

(i) Which of the following is attributed divinity__________

i. mercy
ii. tit for tat
iii. tyranny
iv. cruelty

(j) According to poet, Mercy is an________to God himself.

i. blessing
ii. justice
iii. attribute
iv. divine

(k) It is enthroned in the heart of kings. ‘It’ denotes__________

i. mercy
ii. temporal power
iii. justice
iv. cruelty

Question 2: Why does the speaker compare mercy with gentle rain from heaven?

Answer: The speaker compares mercy with gentle rain from heaven because these two are so like each other. These are heavenly things and come naturally. Both have a pleasant and soothing effect and are not slave to any compulsion.

Question 3: What creates fear in people?

Answer: The Sceptre of an emperor is always looked with awe and majesty. The sight of scepter creates fear and dread in people.

The Quality Of Mercy Questions & Answers

Question 4: How is mercy above the “sceptred sway”?

Answer: The sight of scepter creates fear and dread in people whereas mercy is a divine quality. It doesn’t create fear and thus it is above the ‘sceptred sway’. It is a quality of God himself. Thus, a king who enthrones mercy in his heart, has a quality of God in himself.

Question 5: How is mercy ‘twice blest’?

Answer: Mercy is a double blessing. It blesses both the giver and the taker. The taker is relieved of his pain or misery and the giver wins the love of God. Thus, mercy is ‘twice blest’.

Question 6: How is mercy an attribute to God himself?

Answer: The sight of scepter creates fear and awe in people however, mercy is a quality of God himself. It doesn’t create fear. Thus, a king who enthrones mercy in his heart, has a quality of God in himself.

Question 7: When does earthly power shine like a Godly power?

Answer: When mercy resides in the heart of king and when it is a part of justice then, earthly power shines like a Godly power.

Question 8: Why should justice be seasoned with mercy?

Answer: God is just and merciful even in punishing the sinners. He is guided by mercy. Therefore, if a king seasons his justice with mercy, he can become like God himself.

Question 9: What is the central idea of the poem?

Answer: The poem underlines the importance of mercy in human behaviour. Mercy is a heavenly quality and it springs in the heart as naturally as the gentle rain falls from the heaven. It doesn’t work under any compulsion. Mercy is a double blessing. It blesses both the giver and the taker. The taker is relieved of his pain or misery and the giver wins the love of God. Thus, mercy is ‘twice blest’. It is a special quality of God Himself. God is just and merciful even in punishing the sinners. He is guided by mercy. Therefore, if a king seasons his justice with mercy, he can become like God himself.

Mercy adorns a king better than his crown. The rod of authority in his hand can only create fear in the hearts of men but the quality of mercy can win for him willing slaves. Thus, mercy is more powerful than the king’s sceptre.

So, these were The Quality Of Mercy Questions & Answers.