The Story of Louis Pasteur Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Story of Louis Pasteur Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Man of The Island, Swami’s Night Alone and The Remarkable Rocket so, you can check these posts as well.

The Story of Louis Pasteur Questions & Answers

Word Galaxy

  • Glad – Happy
  • Probably – Doubtless
  • Terribly – Seriously
  • Famous – Popular
  • Ferment – To turn sour
  • Sour – Acidic taste
  • Inoculated – To inject a vaccine in a person to protect against a disease
  • Diphtheria – A respiratory disease
  • Symptoms – A sign or signal
  • Ventured – A risky journey
  • Memorable – Unforgettable
  • Absolutely – Certainly
  • Anxiously – Eagerly
  • Battle – Struggle
  • Confront – Come face to face
  • Vaccine – Substance given to protect body from disease

Question 1: What discoveries did Pasteur make?

Answer: Pasteur invented the vaccine for curing Rabies. He also discovered about the cause of Fermentation.

Question 2: Define the process of Pasteurization.

Answer: Pasteurization is a process of heart treatment which projects milk and beer from getting fermented.

Question 3: What other discoveries did Pasteur make later in his lifetime?

Answer: Pasteur invented the vaccine for treating several bacterial and viral disease among the animals. One of his most famous discovery was the vaccine for a bacterial disease called Anthrax.

Question 4: Discuss the ways Pasteur train himself as a Scientist?

Answer: At first, he worked at problems in chemistry and made few discoveries. Later he discovered the process of Pasteurization and became a famous Scientist.

Question 5: What makes milk go sour?

Answer: Milk gets sour due to the presence of a micro-organism called, bacteria in it.

The Story of Louis Pasteur Questions & Answers

Question 6: How did Pasteur experiment on the first human patient?

Answer: Pasteur kept a patient suffering from Rabies at his home and inoculated him with a series of inoculation and found that the boy started recovering.

Question 7: Can you name some other diseases caused by bacteria?

Answer: Bacteria may cause Cholera, Leprosy, Tuberculosis, Plague, Anthrax and so on.

Question 8: List the name of some common Viral diseases.

Answer: Chickenpox, Influenza (FLU), Herpes, Mumps, Measles etc.

Question 9: Read and answer the questions:
“One day, more than a hundred years ago, a French boy called Louis Pasteur was playing with his friends in Arbois, the little town that was his home.”

(a) Who was the little boy playing with his friends?

Answer: The little French boy playing with his friends was Louis Pasteur.

(b) What did the boy listen?

Answer: The boy heard a loud cry of the people shouting that someone was bitten by a mad wolf.

(c) State the reason for the boy running away from the playground?

Answer: The boy was very much scared because he has heard that if a person is bitten by a mad wolf then the person gets infected and dies.

(d) How is rabies caused?

Answer: Rabies is caused when someone is badly bitten by a mad dog or wolf. State the consequence of Rabies on a person infected with it. A person who gets infected by Rabies is likely to suffer severely and at last die of the disease.

Question 10: Read and answer the questions:
“At last, the dangerous period had passed. The boy was well again.”

(a) What discovery did Pasteur make about anthrax?

Answer: Pasteur invented that if a person is inoculated with a weakened form of bacteria then the infected person with anthrax will not die.

(b) What kind of disease is Anthrax?

Answer: Anthrax is a bacterial disease which not only affected the animals but also the human beings.

(c) When and by whom was the first Pasteur Institute founded?

Answer: Pasteur Institute was founded in 1888 by the French government in Paris.

(d) Do you agree that Pasteur loved to take risk? Justify.

Answer: Pasteur was a scientist and he loved to take risk to invent a new thing. He kept a patient suffering from Rabies at his home and inoculated him with a series of inoculation and found that the boy started recovering.

(e) What discovery did Pasteur make about anthrax?

Answer: Pasteur invented that if a person is inoculated with a weakened form of bacteria then the infected person with anthrax will not die.

So, these were The Story of Louis Pasteur Questions & Answers.