The Tiger, The Brahman and The Jackal Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Tiger, The Brahman and The Jackal Questions & Answers

In my previous post, I have shared the questions & answers of Androcles and the Lion, Oscar Penguin’s New Penguin Suit and Deep in Our Refrigerator so, you can check these posts as well.

The Tiger, The Brahman and The Jackal Questions & Answers

Word Galaxy

  • Pleaded – made an emotional request
  • Husks – the outer covering of seeds and fruits
  • Fodder – food for farm animals
  • Yarn – a typically long story
  • In vain – without success
  • Wretched – very unhappy

Question 1: How did the Brahman’s heart soften?

Answer: When the tiger sobbed and sighed and wept, the Brahman’s heart softened.

Question 2: What did the Brahman gain on pleading for his life?

Answer: On Brahman’s pleading for his life, the tiger agreed to let the Brahman ask the first three things he came across to see if its action was justified.

Question 3: What did the pipal tree say to the Brahman?

Answer: The pipal tree said to the Brahman that “What have you to complain about? Don’t I give shade and shelter to everyone who passes by and don’t they in return tear down my branches to feed their cattle? Don’t whimper. Be a man!”

Question 4: What did the buffalo say to the Brahman?

Answer: The buffalo said to the Brahman that “you are a fool to expect thankfulness! Look at me! While I gave milk, they fed me on cotton seeds and oil cakes. But now that I cannot give milk, they keep me tied all day and do not give me fodder!”

The Tiger, The Brahman and The Jackal Questions & Answers

Question 5: What did the road say about how people treat it?

Answer: The road said here I am, useful to everybody. Yet all rich and poor, great and small step on me as they go past, giving me nothing but the ashes of their pipes and the husks of their grain.

Question 6: Did the jackal help the Brahman? Was he foolish, mad or clever?

Answer: Yes, the jackal helped the Brahman and it was clever.

Question 7: What happened after the Brahman told the jackal everything all over again?

Answer: The Brahman told the jackal everything all over again however, the jackal still could not understand everything.

Question 8: Why did the jackal pretend to be foolish and mad?

Answer: At first, the jackal pretended to be foolish and mad because he wanted to look into the matter and solve the problem cunningly.

Question 9: How did the tiger end up in the cage again?

Answer: The jackal was not able to understand anything, he kept on asking questions – where were you? Where was the man? etc. At this, the tiger lost patience and jumped into the cage.

The Tiger, The Brahman and The Jackal Questions & Answers

Question 10: Read the lines and answer the questions:

‘You would probably eat me if I did,’

(a) Who is the speaker?

Answer: The Brahman

(b) Who is being spoken to?

Answer: The tiger

(c) Why did the speaker feel that he would be eaten?

Answer: The speaker felt that he would be eaten because it is a well-known fact that tiger is a carnivorous animal and loves flesh.

Question 11: Read the lines and answer the questions:

‘How foolish you are to expect anything else! Here I am, useful to everybody.’

(a) Who is the speaker?

Answer: The road

(b) Why did the speaker call the listener foolish?

Answer: The speaker called the listener foolish because he was expecting thankfulness.

(c) How did the listener feel after hearing the speaker?

Answer: The listener felt sorrowfully after hearing the speaker.

So, these were The Tiger, The Brahman and The Jackal Questions & Answers.