The Turkish Invasions Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Turkish Invasions Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared Objective Type Questions & Answers of The Turkish Invasions so, make sure to check that post as well.

The Turkish Invasions Questions & Answers

Question 1: What was a chief reason for the success of Muhammad Ghori?

Answer: Political disunity among the Indian kings and lack of effective leadership was one of the chief reasons for the success of Muhammad Ghori.

Question 2: What was the interest of Mahmu Ghazni conquering India?

Answer: Mahmud Ghazni’s interest in India was to acquire wealth as India was noted for its proverbial wealth and the fertility of Punjab plains.

Question 3: Define Iqta.

Answer: Iqta was a piece of land assigned to the Turkish chiefs for the purpose of collection of land revenue and taxes due to the state.

Question 4: Who did not help Prithviraj against Muhammad?

Answer: Jaichandra, ruler of Kanauj did not helped Prithviraj against Muhammad.

Question 5: Name the two officers who helped Muhammad in his territorial expansion.

Answer: They were Qutbuddin Aibak and Bakhtiyar Khalji.

Question 6: Evaluate the role of Prithviraj Chauhan.

Answer:

  • Prithviraj, the Chauhan prince of Ajmer, who ruled the territory between Ajmer and Delhi was alarmed by the rapid success of Muhammad.
  • The conflict began with rival claims for Tabarhinda, situated in the kingdom of Prithviraj.
  • In 1191 CE, a battel was fought at Tarain, near Thanesar in which Prithviraj routed the Ghori forces and wounded Muhammad seriously.
  • Muhammad’s life was saved by Khalji horseman. The defeat which Muhammad suffered at the hands of Prithviraj made him feel humiliated.
  • In 1192 CE, the two armies clashed again in a furious battle fought in Tarain.
  • The Rajputs fought bravely but the battle proved to be a disastrous one for them. Muhammad attacked and captured Ajmer and with the defeat of Prithviraj, the kingdom of Delhi also fell into his hands.

The Turkish Invasions Questions & Answers

Question 7: Discuss the Arab conquest of Sind.

Answer:

  • The advent of Islam into South Asia was through the Arabs during the reign of Umayyads.
  • In 712 CE, an Arab expedition led by Muhammad bin Qasim captured Sind, who later extended his conquest further to Multan.
  • However, the occupation of Sind did not lead to further conquests and ended with the death of Muhammad bin Qasim.
  • The Arabs could not extend their influence to other parts of then India.
  • The Chief reason was the resistance offered by the Pratiharas and the Rashtrakutas.

Question 8: What was the aim of Mahmud Ghazni’s campaigns in India?

Answer:

  • Mahmud Ghazni’s interest in India was to acquire wealth as India was noted for its proverbial wealth and the fertility of the Punjab plains.
  • His campaigns were aimed primarily to seize its treasures and replenish the Ghazni treasury.

Question 9: Give an account of Somnath expedition led by Mahmud Ghazni.

Answer:

  • In 1025 CE, Mahmud made a plan to raid Somnath and reached Somnath in the middle of December.
  • The Indians put up a stiff resistance to protect their sacred temple.
  • Mahmud looked upon the idol with wonder and gave orders to seize the treasure that included many idols of gold and silver and vessel sets with jewels.
  • He looted the treasures of the temple and the value of the things found in the temples of the idols was estimated to be more than twenty thousand dinars.

Question 10: The second battle of Tarain was regarded a decisive battle in Indian history. Give reasons.

Answer:

  • To revenge his previous defeat, Muhammad Ghori organised a large force consisting of 1,20,000 men, heavy cavalry and 10,000 mounted archers.
  • Prithviraj appealed all the rajas of Northern India to join him against Muhammad Ghori. Many rajas except Jaichandra, ruler of Kanauj, lent him their help.
  • Prithviraj gathered a force of 3,00,000 horses, 3000 elephants as well as large body of infantry.
  • In 1192 CE, the two armies clashed again in a furious battle fought in Tarain.
  • The Rajputs fought bravely but the battle proved to be a disastrous one for them.

Question 11: Growth of feudalism affected the administrative and military organization of Indian states. Give reasons.

Answer:

  • The administrative and military organization of the Indian states was affected by the growth of feudalism.
  • A king had to depend on the feudatory chiefs for any kind of assistance.
  • They rarely acted in co-ordination whereas the tribal structure of the Turks and the development of the iqta and khalisa systems helped the Turks to maintain large standing armies.

So, these were The Turkish Invasions Questions & Answers.