Trains By Humayun Kabir Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Trains By Humayun Kabir Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Abraham Lincoln’s Letter To His Son’s Principal, ESIO Trot and At Sea With Uncle Ken so, you can check these posts as well.

Trains By Humayun Kabir Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) The poet feels that the train has, “No doors, no window, no shining lamps” because

i. it is moving with great speed.
ii. it is moving in the dark.
iii. it is a goods train.
iv. he likes to imagine a train like this.

(b) The trains

i. fascinate the poet.
ii. irritate the poet.
iii. horrify the poet.
iv. amuse the poet.

Question 2: Where does the speaker sit and what does he watch?

Answer: The speaker sits at his window and watches the trains go by.

Question 3: What does the speaker compare the goods trains to and why?

Answer: The speaker compares the goods train with a huge elephant because the goods train do not have doors, windows and shining lamps.

Question 4: Read and answer the questions:

Trains By Humayun Kabir Questions & Answers

(a) Which type of train is the speaker talking about in these lines?

Answer: The speaker is talking about the passenger train.

(b) How is this train different from the one the speaker had spoken about earlier?

Answer: This train is different from the one the speaker had spoken about earlier because this is a passenger train whereas that was a goods train.

(c) How does the speaker describe the sounds of this train?

Answer: The sound of this train is described as a very loud shrill whistle with rhythmic beats of revolving wheels.

Question 5: How does the speaker describe the hot weather?

Answer: The speaker describes the hot weather as dizzy heat making the world faint. Even the crows are so tired that they can’t caw and dogs sit with their tongue hanging out due to thirst. Thus, the weather is very tiring.

Question 6: Why does the speaker call the trains tireless?

Answer: The trains are tireless because they keep running day and night.

Question 7: What places do the trains go by?

Answer: The trains go through the hills, over bridges and across streams. They move fast through the forest and over vast plains also.

Question 8: Read and answer the questions:

Question

(a) What does the speaker mean by ‘the long shadowy outline’?

Answer: The speaker means the train which moves like a huge serpent.

(b) What is the speaker doing before he sees ‘the long shadowy outline’?

Answer: The speaker is sleeping before he sees the long shadowy outline.

(c) Identify the figure of speech in the above lines.

Answer: Simile (when we compare one thing to the other to show similarities and we use words like or as, it is known as a simile).

So, these were Trains By Humayun Kabir Questions & Answers.