Six and Out Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Six and Out Questions & Answers.

This poem is written by GD Martineau. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Uncle Ken At The Wicket, Who Did Patrick’s Homework and Paper Boats so, you can check these posts as well.

Six and Out Questions & Answers

Word Galaxy

  • Crease – number of lines marked on the platform at specific places
  • Pitch – an area of ground used for outdoor team game
  • Circumstance – a situation connected to an event
  • Piled – moved
  • Musing – thinking
  • Tread – step or footstep

Question 1: How has the pitch being described by the speaker?

Answer: The pitch where the children played cricket was a section of the road where vans and carts plied. The pitch was not entirely smooth everywhere. On both ends, were lamp-posts which the children used as their wickets. Either end of the pitch was lower than the other end.

Question 2: What disturbed the peace?

Answer: The children were playing on the busy road. Motor vans and carts drawn by bakers disrupted their game/disturbed the peace.

Question 3: Read and answer the questions:

Six and Out Questions & Answers

(a) Why does the speaker refer to the group of players as a ‘determined school’?

Answer: The children were deeply interested in cricket. They didn’t follow the rules of cricket. Their love was more for the enjoyment in playing than just the rules of cricket.

(b) Explain the words ‘unorthodox and free’.

Answer: The children were keen about playing cricket but they were not restricted by the rules of cricket. For them, even the busy road was a pitch, lamp-post was a wicket and the wall was the score-board.

(c) What were the harsh circumstances?

Answer: The unavailability of a proper pitch and a wicket, the motor vans and baker cart crossing the path.

Question 4: What was used as the wicket and why did the bowlers find it hard to hit it?

Answer: The slender vase of the lamp-post was used as a wicket. The bowlers found it hard to hit the wicket because it was not really a wicket but a slender base lamp-post.

Question 5: Where did the scorer sit and what did he do?

Answer: The scorer sat by the well. He wrote the scores on the scoreboard, probably the wall of the well and kept on updating the scores. He also gave loud commentary of the match and did the work of umpires.

Question 6: Where was the speaker and what was he doing?

Answer: The speaker was standing at the scene. He was watching and thinking about the boys who were playing the game of cricket.

Question 7: Read and answer the questions:

Question

(a) Why did the player run away?

Answer: The players ran away because one of them threw the ball into a nearby house and broke its window.

(b) What do the words ‘law’s majestic tread’ mean?

Answer: The words refer to the fear that caught the children after breaking the glass of a man’s window and then running away from the scene from the fear of being caught. Law is majestic and violating the law evokes fear in the minds of people.

(c) Did the players return to the scene?

Answer: No, the players didn’t return to the scene.

So, these were Six and Out Questions & Answers.