Birbal’s Wit Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Birbal’s Wit Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of We Go This Way But Once, The Tale of Peter Rabbit and Don’t Give Up so, you can check these posts as well.

Birbal’s Wit Questions & Answers

Word Galaxy

  • Courtiers – ministers in the royal
  • Badshah – an Urdu word meaning ‘King’
  • Startled – very surprised
  • Compliment – an expression of praise

Question 1: Write True or False:

(a) Birbal was not in court because he was unwell – False
(b) No courtier other than Birbal took up Akbar’s challenge – True
(c) Birbal was counting crows because he enjoyed doing so – False
(d) Akbar was serious when he set the challenge for his courtiers – True
(e) Akbar was very disappointed that no one took up his challenge – True

Question 2: Read and answer the questions:

“You have set an impossible task.”

(a) Who said these words to whom?

Answer: The second minister said these words to Akbar.

(b) Why was the ‘task’ impossible?

Answer: The task was impossible because no one can count the number of crows that are in the city.

Question 3: Read and answer the questions:

“I guess you too have no answer”.

(a) Who said these words to whom?

Answer: Akbar said these words to Birbal.

(b) Was the speaker correct in his assumption?

Answer: No, the speaker was not correct in his assumption as Birbal did have an answer for the challenge.

(c) What is the listener’s reply?

Answer: The listener’s reply was that at six o’clock that day, there were exactly 21,412 crows in the capital.

Question 4: What was Birbal doing since morning?

Answer: According to a messenger, Birbal was very busy counting crows in the city.

Question 5: What was the prize announced for the challenge?

Answer: The prize announced for the challenge was 3000 gold coins and a bag of precious jewels.

Question 6: Why did Birbal not wish to join Akbar in eating the mangoes?

Answer: Birbal did not wish to join Akbar in eating mangoes because the mangoes were from Lucknow, especially sent for Akbar. Birbal took pleasure in seeing Akbar enjoying the mangoes.

Question 7: How did Birbal change a refusal into a compliment?

Answer: Birbal turned a refusal into a compliment by saying that rather than eating mangoes, he took pleasure in seeing his king, Akbar, enjoying the mangoes.

Question 8: How did Birbal help Begum Sahiba win the battle of wits?

Answer: Akbar quietly scraped all his mango peels and seeds from his plate onto the Queen’s when she wasn’t looking. Then, he teased the Queen saying that she was starving for mangoes. The Queen didn’t know what to say but Birbal came to her rescue. He told Akbar that it was not the Queen but he who was starving for the mangoes as he had swallowed the peels and seeds as well.

Question 9: Birbal was an extremely witty and intelligent minister in Akbar’s court. Do you think it is essential for a good leader to have wise advisors? Give reasons for your answer.

Answer: Yes, it is essential for a good leader to have wise advisors. A leader has the overall responsibility for the people and he has to take important decisions for their welfare and for the success of any project, big or small. He may be the leader of a country or the group leader of a school project, but it is always useful to have wise advisors who can help him take the right decisions. Sometimes the problems and challenges may be too many and, in such situations, a good advisor can help by giving ideas.

So, these were Birbal’s Wit Questions & Answers.