Winter Poem Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Winter Poem Questions & Answers.

The coldest time of the year – winter is one of the four seasons when days are shorter and nights are longer. This is the time when the wind whistles through the roofs, snowflakes fall on trees, warm fire glows and one can hear the sound of the bells on sleighs and voices that sing –‘it’s Christmas.’ Below are mentioned its questions and answers. I have also shared the questions and answers of Wander Thirst and Leisure Line Wise Summary so, you can check these posts as well.

Winter Poem Questions & Answers

Question 1: Where does the wind whistle?

Answer: The wind whistles through the roof.

Question 2: What happens to the poet and his brother in the breeze?

Answer: They sway in the breeze.

Question 3: What happens to the flowers in winter?

Answer: The flowers lie low in the ground waiting for spring so   that they can bloom again.

Question 4: How does the poet protect his kittens during winter?

Answer: The poet protects his kittens by making them wear mittens on their paws.

Question 5: How does the poet know that its winter again?

Answer: The poet knows that it is winter again when the wind whistles through the roofs, snow flakes fall on trees, warm fire glows and he can hear the sound of the bells on sleighs and voices that sing –‘it’s Christmas.’

Question 6: How does the poet know it’s Christmas?

Answer: The poet knows it’s Christmas as he can hear the sleigh bells ringing and the sweet voices singing.

Winter Poem Questions & Answers

Question 7: How does the poet know it is spring?

Answer: The poet knows it’s spring when the flowers start to bloom again.

Question 8: Identify the figure of speech in the following lines:

(a) ‘The wind whistles through the roof’

Answer: Alliteration

(b) ‘Warm fires glowing like sapphires’

Answer: Simile

(c) ‘Clip clop go the horses hoofs

Answer: Onomatopoeia

Question 9: What are the special delicacies prepared for Christmas?

Answer: Puddings and pies and other things that are nice.

Question 10: What sound do you hear from the horses’ hoofs?

Answer: We hear clip clop sound from the horses’ hoofs.

Question 11: What falls softly and gently on the trees?

Answer: Snowflakes fall softly and gently on the trees.

Question 12: How has the poet described the warm fire in winter?

Answer: The poet says that the warm fire glows like sapphires in winter.

Question 13: What happens to the flowers and birds in winter?

Answer: In winter the birds fly flap their wings and fly by the hour and the flower lie low when the North wind blows.

Question 14: In the fourth verse, the poet says that he loves spring. Do you think he also likes winter? Why do you think so?

Answer: The poet likes the winter too for he uses words such as ‘gently’ to describe the falling of snowflakes, ‘warm’ to describe the fire; ‘sweet’ to describe the voices; ‘nice’ to describe the food.

Question 15: Describe Christmas as it is in the poem.

Answer: During Christmas, the child can hear the sleigh bells ringing (that remind of Santa Claus), Christmas carols being sung and can see puddings and pies being prepared.

Question 16: How do we know that the poet likes spring?

Answer: We know that the poet likes spring because she likes to see rivers flowing like streams of silver (as they reflect the sunlight) and the flowers blooming during this season.

So, these were Winter Poem Questions & Answers.