The Magic Teapot Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Magic Teapot Questions & Answers.

This story is about a teapot which wasn’t an ordinary teapot but an enchanted one because each year it could grant one wish each to three people. Below are given its questions & answers. I have also shared Daffodils Questions & Answers so, you can check that post as well.

The Magic Teapot Questions & Answers

Question 1: Whom did the magician give the magic teapot to? What was the significance of the teapot?

Answer: The magician gave the magic teapot to Li Wang’s father when he was a child. The teapot wasn’t an ordinary teapot but an enchanted one because each year it granted one wish each to three people.

Question 2: What were the names of Li Wang’s grandsons? What do you know about their nature?

Answer: The names of Li Wang’s grandsons were Cheng, Heng and Bao. Bao and Heng were lazy and greedy. Cheng was blind but the wisest of all.

Question 3: What did each grandson wish for and why?

Answer: Cheng wished for sight as he was blind. Bao wished for food at all times as he was always hungry and Heng wanted a room full of wealth as he was almost bankrupt.

Question 4: How was the magic teapot to be used? What warning did Li Wang give his grandsons?

Answer: The three of them had to hold the teapot together and say the magic words ‘Hocus focus blues and reds, three wishes for three heads’, and then state their wishes. Li Wang warned them that the teapot should be used wisely and if the teapot breaks, all that has been granted would be lost at once.

Question 5: What did the three brothers do after their wishes were granted by the teapot?

Answer: After the three brothers’ wishes were granted by the teapot, Cheng enrolled himself in a college and started reading books and gathering as much knowledge as he could. Meanwhile, Bao relished the unending and sumptuous food and Heng enjoyed his wealth.

The Magic Teapot Questions & Answers

Question 6: How did the magic teapot break?

Answer: When the three of them came to wish again with the teapot, both Heng and Bao wanted the teapot. The war of words led to the magic teapot falling to the ground and shattered to bits.

Question 7: What happened after the magic teapot broke?

Answer: After the magic teapot broke Cheng lost his sight. Bao found that he had no food, and his illness worsened as well. Heng rushed home to find that all his wealth had disappeared. The magic teapot had taken away all that it had granted.

Question 8: After the teapot broke, Heng’s and Bao’s possessions disappeared but Cheng’s knowledge remained with him. How?

Answer: Knowledge is a skill which is acquired through experience or education. It is not material. Cheng got the knowledge by reading books. So, it did not disappear or get lost.

Question 9: What happened to Bao and Heng after a year?

Answer: After a year, Bao fell ill because of over-eating and Heng grew tired of spending money. He also began to worry about the thieves stealing his money.

Question 10: The three brothers remembered Grandpa Wang’s word of caution. Explain the word of caution. What was the result of not being cautious?

Answer: Grandpa Wang warned the three brothers that they should not let the teapot break. If it broke, all that had granted would be lost at once. As a result of not being cautious, they lost everything that the magic teapot had granted.

Question 11: Fill in the blanks with a suitable word from the text:

(a) Li Wang fell ill and knew his end was near.
(b) Li Wang had three grandsons.
(c) Cheng was blind but the wisest of the three brothers.
(d) Li Wang had a magic teapot.
(e) If the teapot broke, all that it had granted would be lost.
(f) Heng was almost bankrupt so he wanted wealth.
(g) Cheng enrolled himself in a college.
(h) Bao fell ill because of overeating.
(i) Bao and Heng decided to earn an honest living.

Question 12: Complete the following sentences:

(a) A magician gave the magic teapot to Li Wang’s father when he was a child.
(b) Li Wang handed the teapot to Cheng and breathed his last.
(c) A year had passed and it was time to wish again.
(d) Cheng became blind, Bao had no food and his illness worsened as well.
(e) Although Cheng had become blind again, the knowledge he had gained from the books remained with him.

So, these were The Magic Teapot Questions & Answers.