A Noble Dog Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Noble Dog Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Heidi, The Hero of Haarlem and The Parrot Who Wouldn’t Talk so, you can check these posts as well.

A Noble Dog Questions & Answers

Question 1: Who is Rover?

Answer: Rover is a Prize Newfoundland dog.

Question 2: Who is the narrator of this story?

Answer: The narrator of this story is a humble retriever of unknown family.

Question 3: When the children threw sticks in the water, how did the two dogs react?

Answer: When the children threw sticks in the water, the humble retriever brought the sticks back while Rover swam in the water enjoying himself.

Question 4: Why did the retriever fetch the sticks thrown by the children?

Answer: The retriever fetched the sticks thrown by the children as he thought it was grand and clever to be able to fetch them.

Question 5: Why did the retriever feel that Rover should be ashamed of himself?

Answer: The retriever felt that rover should be ashamed of himself because he thought that he never did anything useful.

Question 6: Why did the retriever swim out of the river soon after jumping in?

Answer: The retriever swam out of the river after jumping in because there were no sticks in the water.

Question 7: How did Rover behave in the same situation?

Answer: Rover jumped into the river and held onto the child’s dress. he pulled the child out some ten yards down the stream and saved her life.

Question 8: Read and answer the questions:

I am not vain, but I could not help feeling how much superior I was to such a dog as Rover.

(a) Who said that he was not vain?

Answer: The retriever said that he was not vain.

(b) Why did he feel superior to Rover?

Answer: He felt superior to Rover because he could fetch the sticks thrown by the children but Rover swam around enjoying himself.

(c) Was the speaker really superior to Rover? Give a reason for your answer.

Answer: No, the speaker was not superior to Rover because when the girl fell into the stream, the retriever thought it was a new kind of game which was not interesting and swam out again. On the other hand, Rover went in water, brought the child back to the land and saved her life.

Question 9: Read and answer the questions:

I went on, a little nettled by his meekness?

(a) Who was nettled by whose meekness?

Answer: The retriever was nettled by Rover’s meekness because according to the retriever, Rover never did anything useful.

(b) What does the word ‘meekness’ mean here?

Answer: ‘Meekness’ here means unwillingness to join others in an activity.

(c) What did the speaker say to the other dog?

Answer: The speaker said to the other dog that he should be ashamed of himself for not doing anything useful.

Question 10: Read and answer the questions:

‘I never think it worthwhile to fetch sticks out of the water and I never think it worthwhile to explain things to foolish people.’

(a) Who said these words?

Answer: Rover said these words.

(b) Who was he referring to as ‘foolish people’?

Answer: He was referring to the retriever as foolish people.

(c) Why did he say these words?

Answer: The retriever did not understand that Rover had saved the child from drowning. when he asked Rover the reason to pull the child out of water, Rover considered him too foolish to understand and said those words.

Question 11: What kind of dog is Rover shown to be?

Answer: Rover is shown to be a noble, intelligent and sensitive dog who saved a child from drowning.

Question 12: The word ‘noble’ refers to certain qualities. who do you think is the noble dog of the story?

Answer: The word ‘noble’ means having good personal qualities and high moral values. in this story, we found Rover to be the noble dog because he saved a child’s life.

So, these were A Noble Dog Questions & Answers.