Dreaming of the Dawn Wall Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Dreaming of the Dawn Wall Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the questions and answers of Extreme Weather, The World Renowned Nose and When I Heard the Learn’d Astronomer so, you can check these posts as well.

Dreaming of the Dawn Wall Questions & Answers

Question 1: Why is Yosemite popular place for tourists?

Answer: Yosemite is known for its waterfalls, forests and valleys which are quite an attraction for tourists worldwide.

Question 2: What are the names of the two climbers?

Answer: The two climbers are Tommy Caldwell and Kevin Jorgeson.

Question 3: How old was Tommy Caldwell when he achieved his dream of climbing the Dawn Wall?

Answer: Tommy Caldwell was 37 years old when he achieved his dream of climbing the Dawn Wall.

Question 4: What is a monolith?

Answer: Monolith is a single massive stone or rock.

Question 5: What do we learn about El Capitan?

Answer: El Capitan is one of the monoliths of the most famous Yosemite rock formations. It is a 3000-foot cliff and it is so sheer that from a distance it looks like a smooth surface.

Question 6: What makes the Dawn Wall so difficult to free climb?

Answer: Out of the hundred or more routes to climb up El Capitan, only thirteen have been successfully free climbed and out of these thirteen Dawn Wall is the most difficult one as the route is quite sheer and free climbers struggle to find edges and ledges in the rock to hold onto them.

Question 7: Why did Caldwell ask the doctors to take off the top of his finger?

Answer: During an accident when Tommy chopped off the tip of his index finger, the doctors were able to sew his finger back together. However, they told Tommy that it would never recover fully, which meant he would be left with nine fingers. Tommy knew that having nine fingers would be a serious problem for a professional climber as he would not be able to climb well if one of his fingers could not grip properly. So, he asked the doctors to take off the top of his finger.

Dreaming of the Dawn Wall Questions & Answers

Question 8: What skills do you need to be a successful climber?

Answer: In order to be a successful climber, one should be fit and strong. One need to be flexible and agile. Should be able to endure pain and physical hardship while keeping calm and focussed.

Question 9: What are the main differences between free climbing and aid climbing?

Answer: Climbing that involves special equipment such as ropes, ladders, metal clips (called carabiners) and belays to help in climbing is known as aid climbing. Free climbing is climbing without much equipment, using only the body to work out a route up or across the rock face. Free climbers use a safety rope that is attached below them to save them if they fall off.

Question 10: Answer the following with reference to context.

Over the next few years Tommy trained hard and made his mark in the climbing world.

(a) What had Tommy Caldwell achieved before this?

Answer: Tommy Caldwell signed up to a climbing competition and became national champion by winning this competition.

(b) What training did Caldwell undertake?

Answer: Tommy Caldwell trained every day. He ran in the mountains for 12 miles, he trained his muscles with weights and he practiced his climbing on a specially built wall in his house.

(c) What other events helped Caldwell develop his climbing ability?

Answer: In year 2000, tommy and other climbers were in Kyrgyzstan climbing in the Pamir-Alai Mountain range when they were shot and captured by Uzbekistani rebels. After six days of being held hostage, Tommy managed to overpower a guard and get free. The four climbers had to trek 29 km before they found help. The suffering and the fear they had experienced had a deep effect on Tommy and other climbers. Tommy said that this experience made him realize that if he could cope with being held hostage, he could cope with anything.

(d) What is meant by ‘made his mark’?

Answer: The phrase ‘made his mark’ means when you become noticed or famous by doing something impressive or unusual.

Question 11: Answer the following with reference to context.

He asked the doctors to remove the tip and, with the help of his father, worked on making his hands stronger than ever before.

(a) Why did Tommy Caldwell ask the doctors to do this?

Answer: During an accident when Tommy chopped off the tip of his index finger, the doctors were able to sew his finger back together. However, they told Tommy that it would never recover fully, which meant he would be left with nine fingers. Tommy knew that having nine fingers would be a serious problem for a professional climber as he would not be able to climb well if one of his fingers could not grip properly. So, he asked the doctors to take off the top of his finger.

(b) In what other ways did Tommy Caldwell’s father help him?

Answer: Tommy began climbing at a young age along with his father. Soon his father observed that young Tommy had a talent and he helped him to develop his talent by encouraging him and taking him on climbing trips.

(c) Why did Tommy Caldwell need to make ‘his hands stronger than ever before’?

Answer: Tommy knew that having nine fingers would be a serious problem for a professional climber as he would not be able to climb well if one of his fingers could not grip properly. So, he wanted ‘his hands stronger than ever before’.

Question 12: Answer the following with reference to context.

For ten days Kevin was stuck on pitch 15.

(a) Who is Kevin?

Answer: Kevin Jorgeson was Tommy’s climbing partner when he planned on his long-time goal of climbing the Dawn Wall.

(b) What does ‘Kevin was stuck on’ mean?

Answer: ‘Kevin was stuck’ meant that he was not able to climb up pitch 15 and was unable to go further on the next pitch.

(c) What were the consequences of getting stuck for ten days?

Answer: Kevin’s fingers bled, his muscles ached and his spirits were low, these were the consequences of getting stuck for ten days.

So, these were Dreaming of the Dawn Wall Questions & Answers.