Abraham Lincoln’s Letter To His Son’s Principal Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Abraham Lincoln’s Letter To His Son’s Principal Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Monday Morning Blues, Papaya’s Adventure and Godfrey Gordon Gustavus Gore so, you can check these posts as well.

Abraham Lincoln’s Letter To His Son’s Principal Questions & Answers

Question 1: Why does the speaker want his son to be treated gently?

Answer: The school is new and strange to his son, also the boy is young so, the speaker wants his son to be treated gently.

Question 2: Read and answer the questions:

“So dear teacher, will you please take him by his hand and teach him things he will have to know …”

(a) Who is the ‘him’ being referred to?

Answer: Here ‘him’ is Lincoln’s son.

(b) List any five things that the speaker wants ‘him’ to know.

Answer: The speaker wants his son to know about the following things – To be positive and optimistic, to enjoy own company, to follow his own conscience, to explore nature and books and be able to discriminate right from wrong.

(c) What does the speaker mean by “take him by his hand?”

Answer: ‘To take him by his hand’ the speaker means that the teacher should treat the boy lovingly.

Question 3: Which qualities does the speaker think his son will require to live his life?

Answer: The speaker thinks that his son would require faith, love and courage to live his life.

Question 4: What does the speaker want his son to learn about the nature of men?

Answer: The speaker wants his son to learn about men that all men are not the same. For every bad person, there is a hero and for every crooked politician, there is a dedicated leader.

Question 5: What does the speaker want his son to steer away from and what does he want him to learn instead?

Answer: The speaker wants his son to steer away from jealousy and he wants his son to learn about the joy of his own company.

Question 6: Does the speaker want his son to limit himself to books? What does he want him to explore?

Answer: No, the speaker does not want his son to limit himself to books. He does not want him to be a nerd. He wants that his son should explore nature also.

Question 7: How does the speaker want his son to behave in a crowd?

Answer: The speaker wants his son not to follow the crowd. Instead of joining the bandwagon, he should charter his own course. Lincoln wants that his son should listen to everyone but he should learn to take his own decisions, sensibly.

Question 8: Read and answer the questions:

“but see what you can do.”

(a) Who is the ‘you’ being referred to?

Answer: ‘You’ refers to Lincoln’s son’s teacher.

(b) What does the speaker want the other person to do?

Answer: The speaker wants the teacher to make all efforts to inculcate the right values in his son.

(c) Do you think it will be possible for the other person to fulfill all of the speaker’s requests?

Answer: If the teacher will make his efforts to help the child in exploring the nature and mankind, then it will be possible for the teacher to fulfil the speaker’s requests.

So, these were Abraham Lincoln’s Letter To His Son’s Principal Questions & Answers.