Uncle Ken On The Job Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Uncle Ken On The Job Questions & Answers.

Written by Ruskin Bond, this is a short story taken from the book ‘The Adventures of Rusty’ Collected Stories.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Betty at the Party, The Incompetent Genie and Anansi and the Turtle so, you can check these posts as well.

Uncle Ken On The Job Questions & Answers

Word Galaxy

  • Idle – without work
  • Occasional – appearing or done infrequently and irregularly
  • Squeezed – to extract something
  • Stormed – move angrily or forcefully in a specified direction
  • Furious – extremely angry
  • Fluke – achieve something by luck rather than skill

Question 1: What was Granny worried about?

Answer: Granny was worried about Uncle Ken who was without work for a long time.

Question 2: Read and answer the questions:

“Yes, it’s a good idea”.

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Granny said these words to the Ayah.

(b) What was the good idea?

Answer: Getting Uncle Ken a tutor’s job, was a good idea.

(c) What did the speaker do after saying this?

Answer: The speaker decided to talk to Uncle Ken about the job after saying this.

Question 3: How did Maharaja get impressed by Uncle Ken during the interview?

Answer: Maharaja got impressed by Uncle Ken during the interview when he came to know that Uncle Ken could play tennis.

Question 4: When did Uncle Ken teach the Maharaja ‘s children?

Answer: Uncle Ken taught Maharaja’s children in between tennis matches by squeezing in a few lessons for them every day.

Question 5: How do you know that Uncle Ken was poor in maths?

Answer: Uncle Ken was poor at maths because he did not correct the incorrect sums of children and he didn’t even know whether the sum was right or wrong.

Question 6: How did Uncle Ken’s tennis get improved?

Answer: Uncle Ken’s tennis improved by playing occasionally with the Maharaja’s secretaries and guests.

Question 7: What happened when the Maharaja lost a game against Uncle Ken?

Answer: When the Maharaja lost a game against Uncle Ken, he removed him after giving him a month’s salary.

Question 8: Read and answer the questions:

“It was just a fluke, your Highness”.

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Uncle Ken said these to the Maharaja.

(b) What was a fluke?

Answer: Victory of Uncle Ken in a tennis match against the Maharaja was a fluke.

(c) Why did the speaker say so?

Answer: The speaker said so because he felt the anger of the Maharaja after losing the tennis match.

Question 9: Fill in the blanks:

(a) Granny did not like Uncle Ken remaining idle for so long.
(b) Maharani of Gulshan needed a tutor for children.
(c) The Maharaja asked Uncle Ken if he played tennis.
(d) Uncle Ken became Maharaja’s favourite singles opponent.
(e) Uncle Ken taught the children reading, writing and arithmetic.
(f) When Uncle Ken won, the Maharaja stormed off the court.

So, these were Uncle Ken On The Job Questions & Answers.