Amazing Animals Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Amazing Animals Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared Nutrition In Animals Questions & Answers so, make sure to go through that post as well.

Amazing Animals Questions & Answers

Question 1: Name the following:

(a) The mammal that can fly – Bat
(b) The body part that helps elephants to lift objects – Trunk
(c) The syringe like structure of snakes used to inject poison – Fangs
(d) The structures that protect the body of a fish – Scales

Question 2: Give one example of:

(a) An animal with a trunk – Elephant
(b) An aquatic animal with webbed feet – Duck
(c) A carnivorous bird – Hawk / Eagle

Question 3: Identify the following adaptations as structural or behavioral adaptations:

(a) Bears sleep through winter months to save their energy Behavioral adaptations
(b) A bird eats a particular insect. This insect has developed a colour so that the bird recognizes the insect as grass – Structural adaptations

Question 4: Fill in the blanks:

(a) The changes in the body features of an organism that help it to adjust to the environment is called adaptation.
(b) Animals that live on land are called terrestrial animals.
(c) When air is inhaled, the oxygen from the air is absorbed by the blood.
(d) Feathers keep the body of a bird warm.
(e) Kangaroos use hind limbs to hop.
(f) Animals that eat plants and other animals are called omnivores.
(g) Insects breathe through spiracles and a network of tubes called trachea.

Amazing Animals Questions & Answers

Question 5: State true or false:

(a) Camels have short eyelashes that prevent sand from entering their eyes – False
(b) Hollow bones, light weight and presence of wings help the birds to fly – True
(c) Hippopotamus are amphibians – True

Question 6: Give reasons for the following statements:

(a) Cheetahs have a wide nasal passage, a big heart and lungs.
Answer: In order to run fast the cheetahs require large quantities of oxygen for which they have a wide nasal passage, big heart and lungs.

(b) Desert animals are more active during night time.
Answer: Desert animals are more active during night time to avoid the heat of the day.

Question 7: Bats have very poor eyesight while hawks and eagles have very sharp eyesight. Why?

Answer: Hawks and eagle have sharp eyesight because they spot their prey from a great height. Bats locate nearby objects and their prey by emitting high pitched sounds and listening to the resultant echoes. Therefore, they have poor eyesight.

Question 8: Explain the following terms:

(a) Habitat
Answer: The place where an animal lives, feeds and reproduces is called habitat.

(b) Camouflaging
Answer: Animals blend with their environment when they have the same body colour or pattern as their surroundings. This is called camouflaging.

Amazing Animals Questions & Answers

Question 9: The light brown colour of the lion camouflages it in the grasslands. Why does the lion require camouflage?

Answer: The lion requires camouflage because it helps him to catch the prey.

Question 10: Describe any two adaptations in bat.

Answer:
i. Bats have arms with long fingers that are connected by a membrane to form wings.
ii. They have strong claws which help them to hang upside down.

Question 11: How do the following adaptations help monkeys?

(a) Hook-like hands and flexible feet
Answer:  Hook-like hands and flexible feet enables the monkey to strongly grip the trees.

(b) Long and thin limbs
Answer: Long and thin limbs allow the monkeys to swing from one tree to another.

(c) A strong tail
Answer: Strong tail supports their weight when the monkeys swing.

Question 12: Streamlined bodies help aquatic animals swim swiftly. How do octopuses swim swiftly even though they do not have a streamlined body?

Answer: Octopus trails all its arms behind and keeps head forward while swimming. This resumed shape is streamlined and hence octopus can swim swiftly.

Amazing Animals Questions & Answers

Question 13: Nikita visited a zoo with her friends. The moment she entered the zoo she saw a huge lion sitting inside the cage. She also saw a wolf and a deer roaming in their respective cages. A giraffe was trying to eat leaves of the neighboring tall trees and a bear was having his afternoon nap. She enjoyed the visit so much that she decided to visit the zoo again. Classify the animals Nikita saw in the zoo according to their dietary habits.

Answer:
Carnivores – lion, wolf
Herbivores – deer, giraffe
Omnivores – bear

Question 14: Write two important adaptations of the following:

(a) Elephant
Answer:
i. Wrinkled skin and large ears that help them to keep themselves cool.
ii. Trunk helps them to pull tree branches to eat.

(b) Hippopotamus
Answer:
i. Large deposits of fat under their skin that allows them to afloat in water.
ii. Their sense organs like the eyes, ears and nostrils are positioned high on their head so that they can breathe and smell above the water surface.

(c) Polar Bear
Answer:
i. The white and snowy appearance helps them camouflage from prey on the snow and ice.
ii. They have a thick layer of fat under their skin and fur on their body which protects them from cold.

(d) Cheetahs
Answer:
i. They have powerful legs and a streamlined body that helps them to run fast.
ii. They have a long and muscular tail that helps them to maintain their balance while running

So, these were some Amazing Animals Questions & Answers.