Cousin Helen’s Visit Summary & Questions & Answers

Cousin Helen’s Visit Summary & Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Cousin Helen’s Visit Summary & Questions & Answers.

This story is written by Susan Coolidge. In my previous posts, I have shared the Summary & Questions & Answers of Not Our Problem and Daddy Fell into the Pond so, you can check these posts as well.

Cousin Helen’s Visit Summary & Questions & Answers

Cousin Helen’s Visit Summary

Once there was a girl named Katy. She had three sisters and two brothers. Her father was a doctor, but she did not have a mother, so her Aunt Izzie came to live with them. However, the children did not like to listen to her. Since Katy was the oldest, she tried to be good and show the others how to act. However, she often showed them how not to act.

It was summer, and the school would be out for eight weeks. When the children got home from school, there was a lot of noise in the house. They were getting ready for Cousin Helen’s visit. The children had never met her. They only knew that she was ill and couldn’t walk. According to their imagination, she was as interesting and unreal as anybody in the Fairy Tales. They think she looked like Lucy in Sherwood’s story with blue eyes, curls and a long straight nose. Everyone was excited to see her. When the carriage came, their father lifted Helen out and took her inside. Helen hugged the children lovingly.

Cousin Helen brought the children presents and told them great stories. She was a lot of fun. Katy was disappointed because Cousin Helen was not like Lucy in Mrs. Sherwood’s story as she had imagined. Cousin Helen’s love, affection pleasant voice and very warm appearance drew children towards her. Katy decided that she would be good like her. Cousin Helen only stayed for one day, but it did a lot of good for Katy.

Cousin Helen’s Visit Questions & Answers

Word Galaxy

  • Clasped – folded
  • Commission – role given
  • Invented – made up
  • Stumbled – fell
  • Intention – decision
  • Self-esteem – self-respect
  • Crest-fallen – upset

Question 1: What impressions did children have of Cousin Helen? What did they know about her looks and appearance?

Answer: As per children, Cousin Helen hadn’t any legs as she never went away from home but lay on a sofa all the time. They thought she looked like Lucy in Sherwood’s story with blue eyes, curls and a long straight nose. And also that she would keep her hands clasped always and wear frilled wrappers.

Question 2: Cousin Helen was considered interesting and unreal. What comparisons were drawn to the other characters?

Answer: Children imagined her as a character out of a book like Robinson Crusoe or Amy Herbert. Also Cousin Helen was imagined as Cinderella, or Blue-Beard, or dear Red Riding-Hood.

Question 3: Read the statement and answer the questions:

“Your Cousin Helen is coming to visit us.”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Miss Izzie said this to the kids.

(b) Why was it exciting for the children?

Answer: It was exciting for the children because for them, Cousin Helen was as interesting and unreal as characters in fairy tales.

(c) Who was Cousin Helen? Explain.

Answer: Cousin Helen was a relative who was ill. Papa always went to see her twice a year and as per him, she loved talking to children, was very sweet and patient and lived in a very pretty room.

Cousin Helen’s Visit Questions & Answers

Question 4: Explain how Aunt Izzie showed her excitement.

Answer: Aunt Izzie being very excited to see Cousin Helen gave many orders to children for what to do and what not to do.

Question 5: Read the statement and answer the questions:

“So this is Katy? Why, what a splendid tall Katy it is!”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Cousin Helen said these words to Katy.

(b) When were these words said?

Answer: These words were said when Cousin Helen was brought inside the house by papa from the carriage.

(c) Describe Katy.

Answer: Katy was a tall girl; very obedient and affectionate. She was super excited to see Cousin Helen and had used all her imaginations to visualise her like an unreal character in a fairy tale.

Question 6: Why was Katy disappointed?

Answer: Katy was disappointed because Cousin Helen was not like Lucy in Mrs. Sherwood’s story as she had imagined.

Question 7: What drew the children to Cousin Helen?

Answer: Cousin Helen’s love, affection pleasant voice and very warm appearance drew children towards her.

So, these were Cousin Helen’s Visit Questions & Answers.

Leave a comment

error: Content is protected !!