Daddy’s Making Dinner Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Daddy’s Making Dinner Questions & Answers.

This poem is written by Jeffrey Mondak. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Siddhartha and The Swan, Uncle Ken At The Wheel and My Shadow so, you can check these posts as well.

Daddy’s Making Dinner Questions & Answers

Word Galaxy

  • Gravy – a thick sauce
  • Meat loaf – a baked dish made of meat
  • Surrender – to give up
  • Moan – to complain

Question 1: Choose the correct option:

(a) Daddy was making dinner.
(b) The meat loaf was on the floor.
(c) The French fries were burning.
(d) Fido ate the gravy.

Question 2: What has the poet seen before?

Answer: The poet has seen his father trying to make dinner before.

Question 3: Which line in the poem suggests that this is not the first time the speaker’s father has tried to cook?

Answer: The line ‘I’ve seen it all before’ suggests that this is not the first time the speaker’s father has tried to cook.

Question 4: What happens to the food that Daddy had cooked?

Answer: The food Daddy had cooked was thrown in the dustbin.

Question 5: What was on the dinner menu?

Answer: French fries, a meat loaf and gravy were on the dinner menu.

Question 6: Describe the condition of the kitchen.

Answer: The kitchen is in a mess with meat loaf on the floor, a broken sugar bowl and their dog Fido eating the gravy. Besides, the whole house is filled with smoke.

Question 7: What, according to the speaker, does his father do when he fails in the kitchen?

Answer: The speaker’s father gives up and picks up the phone and orders for dinner.

Question 8: Is the speaker happy that his father could not make dinner?

Answer: Yes, the speaker is happy that his father could not make dinner.

Question 9: Why does the poet think that it is his lucky day?

Answer: The poet think that it is his lucky day because he is sure that his father would order a pizza in the end.

Question 10: What does Daddy do in the end?

Answer: Daddy gives up trying to make dinner and orders pizza.

Question 11: Is the speaker a child or an adult? Give reasons for your answer.

Answer: The speaker is a child. If not, he might have cooked the dinner himself. He does not seem at all upset that everything is burning and that there is smoke all over. If he had been an adult, he might have been more upset about the fact that dinner is ‘in the thrash can.’ The speaker’s delight that ‘pizza’s on the way’ also suggests that he is a child.

So, these were Daddy’s Making Dinner Questions & Answers.