Expert Detectives Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Expert Detectives Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Quality, The Ashes That Made Trees Bloom and Gopal and The Hilsa Fish so, you can check these posts as well.

Expert Detectives Questions & Answers

Question 1: What did Nishad give Mr Nath? Why?

Answer: Nishad gave a bar of chocolate to Mr Nath. He did so as he thought Mr Nath was starving which he concluded from Mr Nath’s thin lean appearance.

Question 2: What is “strange” about Mr Nath’s Sundays?

Answer: The ‘strange’ thing about Mr Nath’s Sundays is that every Sunday he is visited by a same and they both have lunch together.

Question 3. Why did Nishad and Maya get a holiday?

Answer: The schools were to be re-opened after summer holidays, however, due to heavy downpour during the monsoons the streets got flooded with water and there was no movement of traffic, that is the reason there was an unexpected holiday declared in schools.

Question 4: What does Nishad find out about Mr Nath from Ramesh?

Arrange the information as suggested below.

i. What he eats

Answer: According to Ramesh, Mr Nath is not very particular about what he eats, it’s always the same food — two chapattis, some dal and a vegetable.

ii. When he eats

Answer: He eats in morning and in evening.

iii. What he drinks, and when

Answer: He drinks two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon.

iv. How he pays

Answer: He pays in cash and also gives tip to Ramesh.

Question 5: Why does Maya think Mr Nath is a crook? Who does she say the Sunday visitor is?

Answer: Maya thinks Mr Nath is a crook because the tenants at Shankar House say he’s mad, strange and unfriendly. He does not talk to anyone and is mannerless, he doesn’t work and sits in his room all day. The kids in Shankar House and even some of the grown-ups are scared of him he has no visitors except for a spectacled, fair, fat man who visits him on Sundays for lunch. The food and tea are served in his room by Ramesh from the restaurant downstairs, pays his bill immediately by cash and tips him well.

According to Maya the person visiting Mr Nath on Sundays could be his partner in crime and visits him to give him his share of money.

Expert Detectives Questions & Answers

Question 6: Does Nishad agree with Maya about Mr Nath? How does he feel about him?

Answer: No, Nishad does not agree with Maya about Mr Nath. He feels bad for Mr Nath because he thinks that he is a poor and a lonely person.

He also feels that he is a generous man as he gives tips to Ramesh regularly. He is determined to find why he is so thin and lonely.

Question 7: The word ‘tip’ has only three letters but many meanings.

Match the word with its meanings below.

i. finger tips – be about to say something
ii. the tip of your nose – make the boat overturn
iii. tip the water out of – the ends of one’s fingers the bucket
iv. have something on – give a rupee to him, the tip of your tongue to thank him
v. tip the boat over – empty a bucket by tilting it
vi. tip him a rupee – the pointed end of your nose
vii. the tip of the bat – if you take this advice
viii. the police were – the bat lightly touched tipped off the ball
ix. if you take my tip – the end of the bat
x. the bat tipped the ball – the police were told, or warned

Answer:

i. finger tips – the ends of one’s fingers
ii. the tip of your nose – the pointed end of your nose
iii. tip the water out of the bucket – empty a bucket by tilting it
iv. have something on the tip of your tongue – be about to say something
v. tip the boat over – make the boat overturn
vi. tip him a rupee – give a rupee to him, to thank him
vii. the tip of the bat – the end of the bat
viii. the police were tipped off – the police were told, or warned
ix. if you take my tip – if you take this advice
x. the bat tipped the ball – the bat lightly touched the ball

Question 8: The words helper, companion, partner and accomplice have very similar meanings, but each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commonly used words? A dictionary may help you.

i. business partner
ii. my companion on the journey
iii. I’m mother’s little helper
iv. a faithful companion such as a dog
v. the thief’s accomplice
vi. find a good helper
vii. tennis/ golf / bridge partner
viii. his accomplice in his criminal activities

Question 9: Now let us look at the uses of the word break. Match the word with its meanings below. Try to find at least three other ways in which to use the word.

i. The storm broke – could not speak; was too sad to speak
ii. daybreak – this kind of weather ended
iii. His voice is beginning – it began or burst to break into activity
iv Her voice broke and – the beginning of daylight she cried
v. The heat wave broke – changing as he grows up
vi. broke the bad news – end it by making the workers submit
vii. break a strike – gently told someone the bad news

Answer:

i. The storm broke – this kind of weather ended
ii. daybreak – the beginning of daylight
iii. His voice is beginning to break – changing as he grows up
iv. Her voice broke and she cried – could not speak; was too sad to speak
v. The heat wave broke – it began or burst into activity
vi. broke the bad news – gently told someone the bad news
vii. break a strike – end it by making the workers submit

So, these were Expert Detectives Questions & Answers.