The Ashes That Made Trees Bloom Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Ashes That Made Trees Bloom Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Gopal and The Hilsa Fish, The Rebel and A Gift of Chappals so, you can check these posts as well.

The Ashes That Made Trees Bloom Questions & Answers

Question 1: Why did the neighbours kill the dog?

Answer: The neighbours were expecting the dog to help them find a treasure as the dog helped the old couple to find one, however, instead of a treasure the dog led them to a place where foul smelling dead kitten was buried. It was out of frustration and anger the neighbours the killed the dog.

Question 2: Mark the right item.

i. The old farmer and his wife loved the dog

a) because it helped them in their day-to-day work.
b) as if it was their own baby.
c) as they were kind to all living beings.

ii. When the old couple became rich, they

a) gave the dog better food.
b) invited their greedy neighbours to a feast.
c) lived comfortably and were generous towards their poor neighbours.

iii. The greedy couple borrowed the mill and the mortar to make

a) rice pastry and bean sauce.
b) magic ash to win rewards.
c) a pile of gold.

Question 3: The old farmer is a kind person. What evidence of his kindness do you find in the first two paragraphs?

Answer: There are many instances of kindness such as the old couple had no children and they loved the dog as their own baby. They would feed the dog with fish and sufficient amount of boiled rice. The old farmer was patient and kind to every living being, and often turned up to the surface of ground on purpose to give food to the birds.

Question 4: What did the dog do to lead the farmer to the hidden gold?

Answer: The dog came running to the farmer, putting his paws against his legs and motioned his head by leading the old farmer to some spot. The old farmer initially ignored as he thought the dog was playing, however, the dog kept on whining and running to and fro for few minutes made the old farmer follow the dog which led to the hidden gold.

Question 5: How did the spirit of the dog help the farmer first?

Answer: The spirit of the dog appeared in the farmer’s dream and asked the farmer to cut down the pine tree over the dog’s grave to make a mortar for the rice pastry and a mill for the bean sauce. When the old couple finally used the mortar, the whole mass of boiled rice turned into heap of gold coins and when beans were put in hand mill, it began to drop gold. That is how the spirit of dog helped the farmer first.

Question 6: How did it help him next?

Answer: The spirit of the dog appeared in the farmer’s dream again for the second time and asked the farmer to collect the ashes of the burnt mill from the wicked neighbour’s house and sprinkle them over the dry and dead trees and the trees will bloom again. The old farmer followed the instructions and sprinkled a pinch of ashes over an old withered cherry tree just when the daimio was about to pass that way, in a moment the tree blossomed. The delighted daimio thanked the old man and ordered presents of silk robes, sponge-cake, fans and other rewards for the old man.

The Ashes That Made Trees Bloom Questions & Answers

Question 7: Why did the daimio reward the farmer but punish his neighbour for the same act?

Answer: When the old farmer sprinkled a pinch of ashes over the withered cherry tree, it blossomed at once which pleased the daimio, who thanked and ordered rewards for the old farmer.

However, when the farmer’s neighbour did the same act and sprinkled the ashes over the tree, nothing changed instead the wind blew and the dust blew in the noses and eyes of the daimio and his wife. They started choking and sneezing, this spoilt the entire procession. Hence, the neighbour was severely punished.

Question 8: Read the following conversation.

RAVI: What are you doing?
MRIDU: I’m reading a book.
RAVI: Who wrote it?
MRIDU: Ruskin Bond.
RAVI: Where did you find it?
MRIDU: In the library.

Notice that ‘what’, ‘who’, ‘where’, are question words.

Questions that require information begin with question words. Some other question words are ‘when’, ‘why’, ‘where’, ‘which’ and ‘how’.

Remember that
• What asks about actions, things, etc.
• Who asks about people.
• Which asks about people or things.
• Where asks about place.
• When asks about time.
• Why asks about reason or purpose.
• How asks about means, manner or degree.
• Whose asks about possessions.

Read the following paragraph and frame questions on the italicised phrases.

Anil is in school. I am in school too. Anil is sitting in the left row. He is reading a book. Anil’s friend is sitting in the second row. He is sharpening his pencil. The teacher is writing on the blackboard. Children are writing in their copybooks. Some children are looking out of the window.

Answer:

i. Where is Anil?
ii. Which row is Anil sitting in?
iii. What is he doing?
iv. Which row is Anil’s friend sitting in?
v. What is his friend doing?
vi. Who is writing on the blackboard?
vii. What are the children doing?

Question 9: Write appropriate question words in the blank spaces in the following dialogue.

NEHA: When did you get this book?
SHEELA: Yesterday morning.
NEHA: Why is your sister crying?
SHEELA: Because she has lost her doll.
NEHA: Whose room is this, yours or hers?
SHEELA: It’s ours.
NEHA: How do you go to school?
SHEELA: We walk to school. It is nearby.

The Ashes That Made Trees Bloom Questions & Answers

Question 10: Fill in the blanks with the words given below.

how, what, when, where, which

i. My friend lost his chemistry book. Now he doesn’t know what to do and where to look for it.
ii. There are so many toys in the shops. Neena can’t decide which one to buy.
iii. You don’t know the way to my school. Ask the policeman how to get there.
iv. You should decide soon when to start building your house.
v. Do you know to how ride a bicycle? I don’t remember where and when I learnt it.
vi. “You should know when to talk and where to keep your mouth shut,” the teacher advised Anil.

Question 10: Add im- or in- to each of the following words and use them in place of the italicised words in the sentences given below.

patient, proper, possible, sensitive, competent

i. The project appears very difficult at first sight but it can be completed if we work very hard.

Answer: The project appears impossible at first sight but it can be completed if we work very hard.

ii. He lacks competence. That’s why he can’t keep any job for more than a year.

Answer: He is incompetent. That’s why he can’t keep any job for more than a year.

iii. “Don’t lose patience. Your letter will come one day,” the postman told me.

Answer: “Don’t be impatient. Your letter will come one day,” the postman told me.

iv. That’s not a proper remark to make under the circumstances.

Answer: That’s an improper remark to make under the circumstances.

v. He appears to be without sensitivity. In fact, he is very emotional.

Answer: He appears to be insesitive. In fact, he is very emotional.

Question 11: Read the following sentences.

It was a cold morning and stars still glowed in the sky. An old man was walking along the road.
The words in italics are articles. ‘A’ and ‘an’ are indefinite articles and ‘the’ is the definite article. ‘A’ is used before a singular countable noun. ‘An’ is used before a word that begins with a vowel.

• a boy • an actor
• a mango • an apple
• a university • an hour

Use a, an or the in the blanks.

There was once a play which became very successful. A famous actor was acting in it. In the play his role was that of an aristocrat who had been imprisoned in a castle for twenty years. In the last act of the play someone would come on the stage with a letter which he would hand over to the prisoner. Even though the aristocrat was not expected to read the letter at each performance, he always insisted that the letter be written out from beginning to end.

Question 12: Highlight the correct article.

Nina was looking for (a / the) job. After many interviews she got (a / the) job she was looking for.
A: Would you like (a/an/the) apple or (a/an/the) banana?
B: I’d like (a/an/the) apple, please.
A: Take (a/an/the) red one in (a/an/the) fruit bowl. You may take (a/an/the) orange also, if you like.
B: Which one?
A: (A/An/The) one beside (a/an/the) banana.

So, these were The Ashes That Made Trees Bloom Questions & Answers.