A Gift of Chappals Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Gift of Chappals Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Three Questions, A Tiger in The House and An Alien Hand so, you can check these posts as well.

A Gift of Chappals Questions & Answers

Question 1: What is the secret that Meena shares with Mridu in the backyard?

Answer: Meena shares the secret of kitten they found outside the gate of their house in the morning and have kept in their backyard behind a thick bitter-berry bush.

Question 2: How does Ravi get milk for the kitten?

Answer: Ravi cleverly got the milk from the kitchen pretending he was very hungry. He even had to drink most of the milk to prove to Paati that he was indeed hungry. He would then get the remaining milk in the tumbler and empty it in the coconut shell in the backyard.

Question 3: Who does he say the kitten’s ancestors are? Do you believe him?

Answer: According to Ravi, the kitten is the descendant of the ancient Pallava lion, the emblem of the Pallava dynasty. He also said that the kitten was the descendant of Mahabalipuram Rishi-cat. No don’t believe him (Ravi).

Question 4: Ravi has a lot to say about M.P. Poonai. This shows that

i. he is merely trying to impress Mridu.
ii. his knowledge of history is sound.
iii. he has a rich imagination.
iv. he is an intelligent child.

Which of these statements do you agree/disagree to?

Answer: Ravi has a lot to say about M.P. Poonai. This shows that his knowledge of history is sound, he has a rich imagination and he is an intelligent child.

Question 5: What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendran?

Answer: The noise that startled Mridu and frightened Mahendran was the ‘kreeching’ sound of Lalli’s violin.

Question 6: The music master is making lovely music. Read aloud the sentence in the text that expresses this idea.

Answer: The music-master’s notes seemed to float up and settle perfectly into the invisible tracks of the melody. It was like the wheels of a train fitting smoothly into the rails and whizzing along.

Question 7: Had the beggar come to Rukku Manni’s house for the first time? Give reasons for your answer.

Answer: No, the beggar had not come to Rukku Manni’s house for the first time. He had been visiting them for the past one week. He himself admitted to the fact that he has survived for  week because of Rukku Manni’s kindness.

Question 8: “A sharp V -shaped line had formed between her eyebrows.” What does it suggest to you about Rukku Manni’s mood?

Answer: “A sharp V -shaped line had formed between her eyebrows.” This suggests that Rukku Manni was quite annoyed on the act of the children.

A Gift of Chappals Questions & Answers

Question 9: Complete the following sentences.

i. Ravi compares Lalli’s playing the violin to derailing of a train going off track.
ii. Trying to hide beneath the tray of chillies, Mahendran tipped a few chillies over himself.
iii. The teacher played a few notes on his violin, and Lalli stumbled behind him on her violin, which looked quite helpless and unhappy in her hands.
iv. The beggar said that the kind ladies of the household have been very generous and helped him survive for a week.
v. After the lesson was over, the music teacher asked Lalli if she had seen his chappals.

Question 10: Describe the music teacher, as seen from the window.

Answer: The music teacher had a bony figure. He was bald with a fringe of oiled black hair falling around his ears and had an old-fashioned tuft. He was wearing a gold chain around his neck, and a diamond ring on his hand. He was wearing a gold-bordered dhoti. His large foot was stuck on the floor and he was beating the floor with his scrawny toe.

Question 11: What makes Mridu conclude that the beggar has no money to buy chappals?

Answer: When the beggar was about to leave, he stretched out his feet to show large, pink, peeling blisters on the soles of his bare feet. This made Mridu conclude that the beggar has no money to buy chappals.

Question 12: What does she suggest to show her concern?

Answer: Mridu suggested to give an old pair of chappals to the beggar to show her concern.

Question 13: “Have you children…” she began, and then, seeing they were curiously quiet, went on more slowly, “seen anyone lurking around the verandah?”

i. What do you think Rukku Manni really wanted to ask?

Answer: Rukku Manni wanted to ask if the children have seen the chappals or they have done something with the chappals.

ii. Why did she change her question?

Answer: Seeing the children quiet and serious, she changed her question. She understood that children have something to do with the missing chappals.

iii. What did she think had happened?

Answer: She thought that the children would have hidden the chappals somewhere.

Question 14: On getting Gopu Mama’s chappals, the music teacher tried not to look too happy. Why?

Answer: In reality music teacher’s chappal were old and worn out, however, he pretended that his chappals were brand new and expensive ones. Due to all this, he tried not to look too happy on getting Gopu Mama’s chappals, whereas he was happy inside as Gopu Mama’s chappals were hardly worn and were near to a new pair.

Question 15: On getting a gift of chappals, the beggar vanished in a minute. Why was he in such a hurry to leave?

Answer: The beggar was in real need for a pair of chappals as his feet were full of blisters. He vanished in a minute on getting a gift of chappals as he did not want to lose that gift by anybody’s interference from the house as he knew that children have given him the pair of chappals without seeking anybody’s permission.

A Gift of Chappals Questions & Answers

Question 16: Walking towards the kitchen with Mridu and Meena, Rukku Manni began to laugh. What made her laugh?

Answer: Gopu Mama is always in a hurry to throw off his shoes and socks and get into his chappals as soon as he is back home. The thought that what would be Gopu Mama’s reaction this evening when he would know that his chappals have been given to the music-master, this made Rukku Manni laugh.

Question 17: Read the following sentences.

a. If she knows we have a cat, Paati will leave the house.
b. She won’t be so upset if she knows about the poor beggar with sores on his feet.
c. If the chappals do fit, will you really not mind?

Notice that each sentence consists of two parts. The first part begins with ‘if’. It is known as if-clause.
Rewrite each of the following pairs of sentences as a single sentence. Use ‘if’ at the beginning of the sentence.

i. Don’t tire yourself now. You won’t be able to work in the evening.

Answer: If you tire yourself now, you won’t be able to work in the evening.

ii. Study regularly. You’ll do well in the examination.

Answer: If you study regularly, you’ll do well in the examination.

iii. Work hard. You’ll pass the examination in the first division.

Answer: If you work hard, you’ll pass the examination in first division.

iv. Be polite to people. They’ll also be polite to you.

Answer: If you are polite to people, they’ll be polite to you.

v. Don’t tease the dog. It’ll bite you.

Answer: If you tease the dog, it’ll bite you.

Question 18: Fill in the blanks in the following paragraph.

Today is Sunday. I’m wondering whether I should stay at home or go out. If I go (go) out, I will miss (miss) the lovely Sunday lunch at home. If I stay (stay) for lunch, I will miss (miss) the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I’ll go out and see the film, only to avoid getting too fat.

Question 19: Complete each sentence below by appropriately using any one of the following:
if you want to/if you don’t want to/if you want him to

i. Don’t go to the theatre if you don’t want to.
ii. He’ll post your letter if you want him to.
iii. Please use my pen if you want to.
iv. He’ll lend you his umbrella if you want him to.
v. My neighbour Ramesh, will take you to the doctor if you want him to.
vi. Don’t eat it if you don’t want to.

So, these were A Gift of Chappals Questions & Answers.