One Thousand Dollars Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share One Thousand Dollars Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Charge of the Light Brigade, The Blue Carbuncle and The Vagabond so, you can check these posts as well.

One Thousand Dollars Questions & Answers

Word Galaxy

  • Departed – here, left
  • Hostile – unfriendly
  • Ranch – a large farm
  • Expended – spent
  • Shredded – cut or tore into small pieces or strips
  • Stipulation – specification or condition

Question 1: What problem did young Gilligan face?

Answer: Young Gilligan faced the immediate problem of spending the $1,000 inheritance he had just received from his uncle’s will, of which he needed to account for every penny spent.

Question 2: Give a character sketch of Old Bryson.

Answer: Old Bryson was a member of the men’s club that young Gilligan frequented. He was a calm person. He was not really old; at forty years of age, he was simply one of those anti-social men who join clubs so that they can hide themselves in dark corners and be exasperated by others.

Question 3: Why did Gilligan go to the club?

Answer: Gilligan’s late uncle left him a thousand dollars. So, Gilligan went to the club to meet Old Bryson to seek his advice on what a man could possibly do with a thousand dollars.

Question 4: Why did Gilligan take back the envelope containing the account from the lawyer and tear it?

Answer: Gilligan took back the envelope containing the account from the lawyer and tore it because if the lawyers read about his unselfish action, they would likely have released the fifty thousand dollars in his care. instead, Gilligan’s act of love ensures that Miss Hayden was amply provided for after his uncle’s death.

Question 5: What were the terms of Gilligan’s uncle’s will?

Answer: Gilligan was required to render an account of $1,000 as soon as he had spent it. The butler, housekeeper and Miriam Hayden got a seal ring and $10 each. Also, if Gilligan spent his inheritance in a sensible, wise, or unselfish way, he would receive bonds to the value of $50,000. But if he wasted it foolishly, he would have to pay $50,000 to Miriam Hayden, ward of the late Mr. Gillian without delay.

One Thousand Dollars Questions & Answers

Question 6: Read and answer the questions:

One Thousand Dollars Questions & Answers

(a) Who is the speaker and whom is he addressing?

Answer: Lawyer Tolman is the speaker in the above lines and he is addressing Young Gillian.

(b) How much money did Gilligan receive from his late uncle?

Answer: Gillian was given a small amount of one thousand dollars by his late uncle.

(c) Why would Gilligan have to engage a secretary?

Answer: Gillian said he would have to engage a secretary because he had to render an account for one thousand dollars and he was never good at it.

(d) Give the synonym of ‘render’.

Answer: Provide or give.

Question 7: Why did Gilligan give Miss Hayden the one thousand dollars? What would happen as a result of his action?

Answer: Gillian gave Miss Hayden the $1,000 because he felt it was the right thing to do. She was left nothing by his uncle and he wanted to make it right. Gillian was later informed of the will’s final terms by the lawyers when he returned to their office. They asked him what he had done with the money as there were other conditions, he was unaware of. If he had spent his money in a sensible, wise, or unselfish way, it was in their power to give him bonds to the value of $50,000. But if he had used that money in a wasteful, foolish way as he had in the past, the $50,000 was to be paid to Miriam Hayden, the ward of the late Mr. Gillian without delay. As a result of his action, he would have got the bonds.

Question 8: Was Gilligan satisfied with the contents of his uncle’s will? Cite references from the text to support your answer.

Answer: Gillian was not satisfied with the contents of his uncle’s will. He agreed with Old Bryson as he stated that his uncle had left a lot of his money to an organism. That is, part of it would go to the man who would invent a new bacillus and the rest to establish a hospital for doing away with it again. The butler and the housekeeper got a seal ring and $10 each and he himself got just $1,000.

Question 9: Why did Gilligan go to the Columbine Theatre? Why was he disappointed there?

Answer: Bryson advised Gillian to buy Miss Lotta Lauriere a diamond necklace with the money. So, Gillian went to the Columbine Theatre, where Miss Lotta Lauriere was performing. Gillian offered to buy her a pendant worth one thousand dollars. She said that a necklace at Tiffany’s cost much more, and was disinterested in Gillian. Not very impressed with her response, Gillian was disappointed and left.

One Thousand Dollars Questions & Answers

Question 10: Give a character sketch of Gilligan.

Answer: Gillian is a very bold yet undetermined character. He expresses himself in a couple different ways throughout the story. In the beginning of the story, he is portrayed as being young and fun; towards the end of the story, he grows up and matures. The conflict in this story is money and sacrifice. The way he handles the conflict makes him come off as a dynamic character. Gillian is a middle-aged man. He does not have much to offer in life because he usually wastes his money at clubs. He also does not have many people who like him so he does not receive much motivation when dealing with everyday situations in life.

Question 11: Read and answer the questions:

One Thousand Dollars Questions & Answers

(a) Who is ‘She’ referred to in the above line?

Answer: Miss Hayden the ward of the late Mr. Gillian is referred to as ‘She’ in the above line.

(b) What was ‘she’ doing when Gilligan visited her? Describe her appearance.

Answer: When Gillian visited his late uncle’s house, Miss Hayden was writing letters in the library. She was small and slender and clothed in black.

(c) What did Gilligan tell Miss Hayden before giving her one thousand dollars?

Answer: Gillian lied to Miss Hayden by telling her that there was an amendment in the will. His uncle had second thoughts about her and had willed her a thousand dollars.

(d) Give the synonym of ‘amendment’.

Answer: Correction or alteration.

Question 12: What are the three ironies mentioned in the story?

Answer:

i. It is ironic that Young Gillian does not grumble about inheriting only one thousand dollars when he has been entirely dependent upon his uncle’s wealth.
ii. It is ironic that Young Gillian is unselfish in his efforts to spend the money, rather than spending it on himself as has been his habit.
iii. It is also ironic that when the self-gratifying Gillian learns that his act of being unselfish will earn him a larger inheritance, he falsifies his report so that the young woman he loves will be given the money instead.

Question 13: What is the theme of the story and the message O. Henry wanted to pass on in “One Thousand Dollars”?

Answer: At the end of the story, the lawyers are puzzled at Gillian’s laughter as he leaves. He lied about the thousand dollars so that Miss Hayden would receive his inheritance. Although he has squandered his uncle’s allowance to him, Gillian has not been materialistic all his life. The message of this story is that one’s behaviour is not always indicative of one’s character. The theme is magnificence of love surmounts materialism.

Question 14: Name these characters:

(a) Young Gilligan’s uncle.

Answer: Septimus Gilligan

(b) They got a seal ring and 10$ each.

Answer: Butler, housekeeper

(c) The lawyer of young Gilligan’s uncle.

Answer: Tolman

(d) She was performing at the Columbine theatre.

Answer: Miss Lotta Lauriere

(e) The lawyer’s partner.

Answer: Sharp

So, these were One Thousand Dollars Questions & Answers.