Fable Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Fable Questions & Answers.

This poem is written by Ralph Waldo Emerson. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Kailash Satyarthi – The Turning Point, The Ramapuram Tiger and A Night With A Wolf so, you can check these posts as well.

Fable Questions & Answers

Word Galaxy

  • Prig – person being morally correct
  • Quarrel – an argument
  • Bun – squirrel
  • Disgrace – loss of reputation
  • Spry – lively
  • Sphere – globe
  • Deny – refuse

Question 1: Choose the correct option:

(a) Bun has no doubt that the mountain is………

i. big
ii. kind
iii. small
iv. noble

(b) The quarrel was between the mountain and the………

i. cat
ii. rabbit
iii. squirrel
iv. rat

(c) Unlike a mountain, a squirrel can crack a………

i. joke
ii. stone
iii. nut
iv. lock

Question 2: Fill in the blanks:

(a) The mountain and the squirrel had a quarrel.
(b) The squirrel said that the mountain was doubtlessly very big.
(c) The squirrel said that it felt no disgrace about its place in the world.
(d) The mountain was not half as spry as the squirrel.
(e) The squirrel believed that talents differ.

Question 3: Write True or False:

(a) The squirrel is more spry than the mountain – True
(b) The mountain called the squirrel ‘Little Bun’ – False
(c) The mountain can carry forests on its back – True

Question 4: Who had a quarrel with the squirrel?

Answer: The mountain had a quarrel with the squirrel.

Question 5: What is not a disgrace to the squirrel?

Answer: It is not a disgrace to the squirrel to occupy a small space.

Question 6: What is it that the squirrel doesn’t deny?

Answer: The squirrel doesn’t deny that the mountain makes ‘a very pretty squirrel track.’

Question 7: Why did the mountain call the squirrel ‘little prig’?

Answer: Mountain wanted to tease the squirrel, the mountain is too big in comparison to the squirrel, but squirrel didn’t have any inferiority complex for that that’s why mountain call the squirrel little prig.

Question 8: According to the squirrel, what does it take to make up a ‘sphere’? What does ‘sphere’ refer to in this context?

Answer: According to the squirrel all sorts of things and weather must be taken in together to make a sphere. Here sphere means world.

Fable Questions & Answers

Question 9: What compliment did the squirrel pay to the mountain?

Answer: The compliment that the squirrel pay to the mountain was that it makes a very squirrel track.

Question 10: What are the two differences that the squirrel draws between itself and the mountain?

Answer: The two differences between mountain and squirrel are that the mountain is very big and squirrel is small. Another difference is mountain cannot crack a nut whereas squirrel cannot carry forest on its back.

Question 11: What does the poet mean by saying ‘Talents differ’?

Answer: By saying ‘Talents differ’ the poet means that everyone has different abilities and talents to perform.

Question 12: What does the poet signify by saying ‘to occupy my place’?

Answer: By saying ‘to occupy my place’ the poet signifies that everything on the earth living or non-living, big or small have their individual reasons for their existence.

Question 13: How does the squirrel justify the coexistence of different things in the universe?

Answer: The squirrel justifies the coexistence of different things in the universe by referring that everyone and everything on the earth has different talents to play and has unique importance of their existence.

Question 14: What does the poet signify by ‘all is well and wisely put’?

Answer: By ‘all is well and wisely put’ the poet signifies that all the things on the earth that God has created have different reasons, purpose and importance behind the existence.

So, these were Fable Questions & Answers.