Friends of The Rainforest Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Friends of The Rainforest Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Strange Visitor, Two Brothers and The Hut so, you can check these posts as well.

Friends of The Rainforest Questions & Answers

Question 1: Complete these sentences:

1. As they land, the hornbills start croaking and barking.
2. Hornbills have a golden-yellow beak and a helmet on top of their black faces.
3. Hornbills carry fruits in their throat pouches. So they do not have to make several trips to collect food.
4. Hornbills spread seeds across the forest, allowing new plants to grow. So they are called the natural farmers of the forest.

Question 2: Read and answer the questions:

Crunching and munching with glee, they gobble their favourite food.

(a) What kinds of food do hornbills like?

Answer: Hornbills like figs, small reptiles and eggs.

(b) How can you spot a hornbill’s nesting tree?

Answer: We can spot a hornbill’s nesting tree by the pile of seeds under it.

Question 3: Read and answer the questions:

So the trees look forward to their visits.

(a) Why do the trees look forward to their visits?

Answer: The trees look forward to their visits because they are the natural farmers of the forest.

(b) Do the hornbills also need the trees? How?

Answer: Yes, the hornbills also need the trees to live and feed on.

Question 4: What sound do the hornbills make as they fly through the air? Why do they make this sound?

Answer: The hornbills make sound like the roar of small aeroplane because they do not have a lining of feathers under their wings.

Question 5: Where do hornbills give birth to their babies? How do they look after these babies?

Answer: Hornbills find holes in tress and give birth to their babies in it. Mother hornbills shut themselves in these holes to keep their babies safe.

Question 6: How do hornbills protect themselves from their enemies?

Answer: Hornbills always pick tall trees at the edge of forest. From there, they can spot dangers and can protect themselves from their enemies.

Question 7: How do hornbills help other creatures and plants of the rainforest?

Answer: Hornbills spit out seeds for many rats. They also help plants by dropping seeds all over.

Question 8: Why are hornbills becoming an endangered species?

Answer: Hornbills are becoming an endangered species because they are killed for their beautiful beaks and feathers or are trapped to be kept as pets.

So, these were Friends of The Rainforest Questions & Answers.