God Save the Beetle Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share God Save the Beetle Questions & Answers.

This poem is written by Ruskin Bond. In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Farmer Who Became a Doctor and Birbal’s Khichdi so, you can check these posts as well.

God Save the Beetle Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) How many times has the speaker saved the beetle already?

i. thrice
ii. twice
iii. four times

(b) How many times has the beetle fallen into the golden fish bowl?

i. thrice
ii. twice
iii. four times

(c) How, according to the speaker, was the beetle feeling?

i. nervous
ii. sleepy
iii. tired

(d) When will the speaker go to bed?

i. after an hour
ii. at once
iii. in five minutes

Question 2: What blunder according to the speaker, is the beetle making repeatedly?

Answer: The blunder according to speaker the beetle is making repeatedly is coming through the window and falling into the gold fish bowl, making the gold fish nervous and also risking its own life.

Question 3: What request does the speaker make to God?

Answer: The speaker requests God to give the beetle some sense of direction so that it doesn’t keep coming in and falling into the gold fish bowl again and again.

Question 4: Why did the speaker return the beetle to the garden twice?

Answer: The speaker saw that the beetle cannot keep itself safe inside the room as it keeps falling into the fish bowl. So, he must have thought that the garden was the home of the beetle and it would be safe there hence, he returned it to garden twice.

God Save the Beetle Questions & Answers

Question 5: What according to the speaker, makes the goldfish nervous?

Answer: The speaker thinks that every time the beetle falls into the goldfish bowl with a ‘plop’, it startles the goldfish and makes the goldfish nervous.

Question 6: Read the lines and answer the questions:

And if you don’t get this beetle
To look after himself, who will?

(a) Where is the beetle at this point?

Answer: The beetle is in the goldfish bowl at this point.

(b) Why does the speaker say that the beetle cannot look after himself?

Answer: The beetle keeps itself into trouble by falling into the goldfish bowl repeatedly. That is why the speaker says that the beetle cannot look after himself.

(c) What else is the speaker worried about?

Answer: Besides being worried about the beetle that it may drown and die, the speaker is worried about the goldfish as; the beetle’s presence in the bowl is making it nervous.

Question 7: The speaker requests God to help the beetle. What does this tell us about the speaker?

Answer: He requesting God to help the beetle tells us that, the speaker is a kind person and is also annoyed and getting impatient with the beetle.

So, these were God Save the Beetle Questions & Answers.