The Most Beautiful Thing Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Most Beautiful Thing Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Kalopaling, The Ant and The Grasshopper and The Rock and The Bubble so, you can check these posts as well.

The Most Beautiful Thing Questions & Answers

Word Meanings

  • Deftly – quickly and with skill
  • Gran flour – flour made from ground chickpea
  • Singed – slightly burnt
  • Gunnysack – a sack made of jute
  • Bobtail – a very short tail of a rabbit
  • Mutinous – (here) refusing to obey
  • Anxious – worried
  • Enquiring – wanting to know more
  • Crooned – spoke softly
  • Apprehensively – worryingly
  • Wailed – cried with a long, high-pitched sound
  • Composure – the feeling of being calm and confident

Question 1: Why had Ramchand’s family curtained off one corner of their room?

Answer: Ramchand’s family lived in a small room. They did not have a separate bathroom, so they had curtained off one corner of their room and would use this space as a bathroom.

Question 2: What would Ramchand’s mother often make for him with dough?

Answer: Ramchand’s mother would often make sparrows and rabbits with dough for him.

Question 3: Mention who was Choo Hoo? Why did Ramchand’s mother tell him the story of Choo Hoo?

Answer: Choo Hoo was a little dough mouse Ramchand’s mother had once made. Ramchand’s mother told him that Choo Hoo had got her whiskers singed when she went near the kerosene stove. Ramchand’s mother had made up this story to stop him from going near the stove.

The Most Beautiful Thing Questions & Answers

Question 4: Describe in what state did Ramchand’s mother find him when she came back to the room?

Answer: When Ramchand’s mother came back to the room, she found him sitting in the same corner where she had left him. He had the piece of dough in his hand and was crying.

Question 5: How did Ramchand’s parents comfort him?

Answer: Ramchand’s mother washed his face and hands, dried them gently with a soft cotton cloth and gave him some warm milk to drink. His father comforted him by sharing that even he did not know what the most beautiful thing in the world was. He later brought Ramchand a sugar-coated biscuit from the shop.

Question 6: Read the lines and answer the questions:

 (a) Who is “him” in the above lines?

Answer: “Him” refers to Ramchand in the above lines.

(b) What did she ask Ramchand to do with the lump of dough?

Answer: She asked Ramchand to make the most beautiful thing in the world with the lump of dough.

Question 7: Read the lines and answer the questions:

 (a) What ‘simple truth’ is referred to here?

Answer: The simple truth is that even Ramchand’s father did not know what the most beautiful thing in the world was.

(b) Why was Ramchand’s mother silent?

Answer: She was silent as she realised how hard Ramchand had tried but could not make the most beautiful thing in the world with the lump of dough she had given him and was heartbroken.

So, these were The Most Beautiful Thing Questions & Answers.

error: Content is protected !!