I Dream A World Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share I Dream A World Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Three Musketeers and the Fourth, Swami and The Sum and My Donkey Sally so, you can check these posts as well.

I Dream A World Questions & Answers

Question 1: What is the dream of the poet?

Answer: The poet’s dream is of the world where no man will scorn, where love will bless the earth and every one will be free to enjoy the bounties of the world.

Question 2: Read the lines and answer the questions:

And joy, like a pearl,
Attend the needs of all mankind.

(a) What has joy been compared to?

Answer: Joy has been compared to a ‘pearl’.

(b) What is the significance of this comparison?

Answer: The comparison tells that just like a pearl, joy should also shine forever in the lives of people. It is possible only when the need of all mankind would be fulfilled.

Question 3: What qualities have been personified in the following expressions?

(a) wretchedness will hang its head – wretchedness
(b) love will bless the earth – love

Which word in each expression suggests that the quality has been personified?

Answer: (a) bless
(b) hang

Question 4: Which lines of the poem indicate equality?

Answer: The following lines of the poem indicate equality:

A world I dream where Black and white,
Whatever race to be,
Will share the bounties of the world,
And every man will be free.

I Dream A World Questions & Answers

Question 5: Match the phrases in column A with their appropriate meanings in column B:

Column AColumn B
a. avarice blights our dayi. weakens or destroys our spiritual power
b. saps the soulii. misery and suffering will no longer exist
c. attend to the needsiii. the generous gifts offered to us by the land on which we live.
d. bounties of earthiv. take care of the requirements
e. wretchedness will hang its headv. an extreme desire for wealth makes our daily life tense and miserable
Answer: a-v, b-i, c-iv, d-iii, e-ii

Question 6: Complete the poem summary:

In the poet’s dream world, no man will scorn others. The earth will be blessed by love and peace will prevail everywhere. There will be no difference between Black and White. Everybody will be able to experience joy and happiness. Man will not be spiritually weakened by greed. Avarice will not make human life miserable. People will share the bounties of the earth equally. Misery will be banished.

Question 7: Make a list of steps that need to be taken to translate the poet’s dream into reality.

Answer: The following are the steps that need to be taken to translate the poet’s dream into reality:
i. Equal rights should be given to all.
ii. There should be no discrimination on the basis of caste, creed, colour or gender.
iii. Everybody should live in peace with others.
iv. We should love each other.
v. Everybody should have the right to enjoy his freedom.
vi. Everyone must be educated.

I Dream A World Questions & Answers

Question 8: What does the poet want to convey the message through the poem?

Answer: The poet wants to convey through the poem a message of love, peace, freedom and no racial discrimination among the people.

Question 9: Do you like the poem and why?

Answer: Yes, I really liked the poem as it carries the message of peace, love, equality and freedom.

Question 10: Greed and avarice are two negative human qualities we need to shun. Do you agree? If yes, how do you think we can ensure that we do not fall victims to such qualities?

Answer: Yes, I agree with the fact that greed and avarice are two negative qualities that we need to shun. Though money is essential to fulfill our needs but we should not earn it by wrong means and not at the cost of our mental peace. We should be honest about our duty and become generous.

So, these were I Dream A World Questions & Answers.