Indian Weavers Question & Answers

Hi Everyone!! This article will share Indian Weavers Question & Answers.

The poem is written by Sarojini Naidu, where she has talked about three types of dresses that the Indian Weavers weave at three particular times of the day and has linked the stages of man’s life with these garments. This poem shows a discussion between the poetess and the weavers where she asks the weavers and the latter reply. Below are given its question & answers. I have also shared Indian Weavers Stanza Wise Summary and Palanquin Bearers Stanza-Wise Summary as well which is written by Sarojini Naidu only.

Indian Weavers Question & Answers

Question 1: Name the three events referred to in the poem? What are the three stages of human life indicated by these events?

Answer: Birth, marriage and death are the three events referred to in this poem. These events indicate the three stages of human life – childhood, youth and old age.

Question 2: What are the weavers weaving at dawn? 

Answer: At dawn, the weavers are weaving a blue garment for a new born child.

Question 3: Pick out the expressions, words or phrases from the poem that indicate different times of the day.

Answer: The expressions, words or phrases indicating different times of the day in the poem are –
Break of day – early morning
fall of night – late in the evening
moonlight chill – cold night

Must Read: The Happy Valley Question & Answers

Must Read: The Scarlet Flower – A Russian Folktale Questions & Answers

Question 4: What is the similarity between the break of the day and the birth of a baby?

Answer: The similarity between the break of the day and the birth of a baby is that both symbolize a new beginning.

Question 5: With what do the weavers compare the garments being woven by them? 

Answer: Weavers compare the robes of a new-born child with halcyon bird’s wings, marriage-veils of a queen with the peacock’s feathers and dead man’s funeral shroud with white feather and cloud.

Question 6: Give three pairs of end rhymes in the poem.

Answer: day-gay, night-bright, cloud-shroud.

Indian Weavers Question & Answers

Question 7: Why are the weavers so serious at moonlight?

Answer: The weavers are serious at night as they are weaving the shroud of a dead man.

Question 8: Describe the garment that the weavers weave at night.

Answer: The weavers weave a bright and colourful garment like the plumes of a peacock. They weave the marriage veil of a queen.

Question 9: Write about the mood of the weavers from dawn till dusk. Does this have anything to do with the garments that they are weaving?

Answer: The weavers are happy at dawn, their mood is energetic and enthusiastic in the afternoon, but they become calm and serious at night. Their mood reflects the garment they weaving and for whom they are weaving.

Question 10: What message is conveyed in the poem?

Answer: The weavers labour continuously from morning till night and their attitude affects the kind of work they produce. The poet has linked the stages of man’s life with the garments the weavers weave at different times of the day.

Question 11: When do the weavers weave cloth for the queen?

Answer: The weavers weave cloth for the queen at fall of night.

Question 12: Do you think there is a specific reason why the weavers have woven the marriage veils of the queen in purple colour?

Answer: The dye used to make purple colour came from the Phoenician trading city of Tyre and the fabric traders obtained it from a small mollusk, found only in Mediterranean Sea. To create one gram of purple, more than 9000 molluscs were required. So, only wealthy rulers could afford to buy and wear purple and the colour became associated with them. Moreover, purple colour also represented religion as the ancient emperors who used to wear this colour are often considered as Gods or descendants of God. In Europe, it is still used by royalty as a ceremonial colour on special occasions.

Indian Weavers Question & Answers

Question 13: Answer the following questions by choosing from the options given below:

(a) The weavers weave a ____________ at the fall of night.

(i) carpet
(ii) rug
(iii) bright garment
(iv) black garment

(b) The bright garment is compared to ______________.

(i) the stripes of a tiger
(ii) the wings of a parrot
(iii) colours of a peacock’s feathers
(iv) the rainbow

(c) Weavers weave the __________ of a new born child.

(i) robes
(ii) mittens
(iii) socks
(iv) veils

(d) The weavers weave a ________ shroud which has been compared to a feather and a cloud.

(i) blue
(ii) large
(iii) gay
(iv) white

(e) Whom does the poetess address in the poem?

(i) children
(ii) queen
(iii) weavers
(iv) all the above

(f) The ________ is purple and green coloured.

(i) dress of a newborn child
(ii) the queen’s marriage veil
(iii) dress of the weavers
(iv) the robe of a king

Question 14: Fill in the blanks:

(a) The weavers are weaving the robes of a new born child at break of day.
(b) The robes of a new born child are compared to the wings of a wild halcyon.
(c) The colours used for the veil are purple and green.
(d) The weavers are weaving the marriage-veil for a queen.
(e) The funeral shroud is white as a feather and cloud.
(f) The three stages of life that are mentioned in the poem are infancy, youth and death.

So, these were Indian Weavers Question & Answers.