King John and The Abbot of Canterbury Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share King John and The Abbot of Canterbury Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Bharat Our Land, Stopping by Woods on a Snowy Evening and The Land of Story Books so, you can go through these posts as well.

King John and The Abbot of Canterbury Questions & Answers

Word Galaxy

  • Abbot – A man who is the head of an abbey or group of monks (religious men)
  • Knights – soldiers in the past who were given high position or rank
  • Waited upon – ready to serve
  • Riches – wealth, treasure
  • Shepherd – a person who rears or looks after sheep
  • Wit – intelligence
  • Staff – a stick used for climbing, walking etc.
  • Pieces of silver – (here) silver coins 

Question 1: Who said to whom?

1. “How can you help me?”

Answer: The Abbot said this to the Shepherd.

2. “You shall live until the day that you die, and not one day longer.”

Answer: The Shepherd said to the King.

3. “There is no question of misunderstanding you.”

Answer: The King to the Abbot.

4. “I will give you four pieces of silver every week as long as you live!”

Answer: The King said this to the Shepherd.

Question 2: What had King John heard about the Abbot of Canterbury?

Answer: King John heard that the Abbot was living a better life than a king.

Question 3: What were the three questions that King John asked the Abbot to answer?

Answer: The three questions that King John asked the Abbot to answer were:

  • How long he would live.
  • How soon he would ride round the whole world.
  • What he thought at that time.

Question 4: Why did the King ask such foolish questions?

Answer: The King had asked such foolish questions because he knew that the Abbot would not be able to answer these and he could put an end to his better life. Moreover, he wanted to take all the Abbot’s riches.

Question 5: Was the Abbot able to answer the questions? Which places did he visit?

Answer: No, the Abbot was not able to answer the questions. He visited universities of England, the Oxford and the Cambridge.

Question 6: Who answered the King’s questions? What were the three answers?

Answer: The Shepherd answered the King’s questions. The three answers were:

  • You shall live until the day that you die, and not one day longer. And you shall die when you take your last breath, and not one moment before. 
  • You must rise with the sun and you must ride with the sun until it rises again the next morning. As soon as you do that, you will find that you have ridden round the world in twenty-four hours.
  • The King thought the shepherd was the Abbot of Canterbury.

So, these were King John and The Abbot of Canterbury Questions & Answers.