Laughing Song Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Laughing Song Questions & Answers.

This poem is written by William Blake. In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Echoing Green, The Chimney Sweeper and The Clod and The Pebble so, you can check these posts as well.

Laughing Song Questions & Answers

Word Galaxy

  • Chorus – a part of a song that is sung after each verse
  • Woods – forests
  • Wit – humour
  • Dimpling stream – a small narrow river having dimples (small hollow places)
  • Meadows – fields covered with long grasses
  • Painted birds – brightly coloured birds

Question 1: What is the voice of the green woods?

Answer: The voice of the green woods is the voice of joy.

Question 2: Who are the children and what do they sing?

Answer: The children are three girls named Mary, Susan, and Emily. They sing the laughing song ‘Ha, ha, he’.

Question 3: Where is the table spread?

Answer: The table is spread in the shade of trees.

Question 4: What is the poet talking about in the poem?

Answer: The poet is talking about the nature’s laugh with rich imagery. The nature seems to be in perfect tune.

Question 5: How does the poet describe the following:

(a) Stream

Answer: The poet describes the stream as a living person who is laughing.

(b) The green hills

Answer: The poet describes the green hills as the hills laden with green trees.

(c) The meadows

Answer: The poet describes the meadows as green fields.

Question 6: When the green wood’s laugh with the voice of joy. How are the woods laughing?

Answer: The sights and sounds of nature fill us with joy, so the poet says that the green woods are laughing.

Question 7: What are the grasshoppers and birds doing?

Answer: The grasshopper is feeling happy to listen the song sung by beautiful girls Mary, Susan and Emily.

The birds feel happy to see the tables laden with cherries and nuts in the evening.

Question 8: When the painted birds laugh in the shade. here, the poet seems to be talking about a painting or a landscape. Do you agree? Give reason.

Answer: Yes, I agree because the poet pronounced the birds as ‘painted birds’.

Question 9: Why is the poet asking us to join the sweet chorus along with him? What do you understand about the poet’s intention in doing this?

Answer: The poet’s intention is that we should always enjoy the beauty of nature.

Question 10: What is special about the food that the children are eating?

Answer: The food is fruits and nuts obtained from nature, not in any one’s kitchen.

Question 11: What is the speaker asking all of us to do?

Answer: The speaker is asking all of us tosing a chorus of ‘ha, ha, he!’ at the very end. He wants us to join him and enjoy the beauty of nature.

Question 12: Do you think the poet expresses his love for nature through this poem? Give reasons.

Answer: Yes, I think the poet does because he describes the nature in a very realistic way. He asks the whole humanity to enjoy the green forests, streams, hills, meadows, landscapes, hills, etc. he also asks to sing a song along with him.

Question 13: What feeling is conveyed through the poem?

Answer: The feeling of happiness and livelihood is conveyed through the poem.

Question 14: The speaker says, Come live, and be merry, and join with me. What do you understand about the speaker from these lines?

Answer: These lines tell us that the speaker is a very social person. He is inviting everyone to join him, enjoy nature and be happy and merry with him.

Question 15: Why has the poem titled ‘’Laughing Song’’?

Answer: The poet sees joy everywhere in nature. To express that joy, he has named the poem ‘The laughing song’.

So, these were Laughing Song Questions & Answers.

error: Content is protected !!