The Magic Pot Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Magic Pot Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Prodigal Son, Butterfly Laughter and The Trick That Did Not Work so, you can check these posts as well.

The Magic Pot Questions & Answers

Word Galaxy

  • Yakshas – heavenly beings said to guard the riches of God
  • Curse – words that spell to hurt or punish
  • Wonderstruck – felt surprise
  • Boasting – showing off
  • Reward – prize/achievement
  • Fortune – fate
  • Vanished – disappear suddenly and completely
  • Horror – intense feeling of fear
  • Foolish – unwise

Question 1: Who was Subhadatta and why did his leg tremble with fear?

Answer: Subhadatta was a poor woodcutter. His legs trembled with fear because he was afraid that if the yakshas would get angry with him, they would curse him.

Question 2: Why did Subhadatta go with the yakshas?

Answer: Subhadatta went with the yakshas because they promised to reward him well if he works for them for one month.

Question 3: Read and answer the questions:

“Tonight, we will send you to your wife in a dream”.

(a) Who said these words and to whom?

Answer: The yakshas said these words to Subhadatta, the woodcutter.

(b) Why did they say these words?

Answer: They said these words because Subhadatta was worried about his family and they wanted to help him.

(c) What else would happen in the dream?

Answer: In the dream, Subhadatta will tell his wife that he is safe and that he will return after a month.

Question 4: What reward did he get for his hardwork?

Answer: Subhadatta got the magic pot as a reward for his hard work.

Question 5: What did Subhadatta do with the reward?

Answer: Subhadatta drew out beautiful clothes and shining jewels for his family. Then he used it to produce delicious food for a feast for one hundred guests.

Question 6: Read and answer the questions:

“Let us have a feast for all the neighbours. But don’t tell them where the food comes from?”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Subhadatta said these words to his family (wife and children).

(b) Why do you think the speaker wanted to hold a feast?

Answer: I think the speaker wanted to hold a feast because he wanted to show off his good fortune.

(c) Why didn’t the speaker want the neighbours to know where the food had come from?

Answer: The speaker did not want the neighbours to know where the food had come from because he was afraid that someone would steal his pot.

Question 7: Describe what happened during the feast?

Answer: During the feast, the neighbours kept asking Subhadatta how he had found money to buy such good food. Subhadatta was unable to control his pride. At last, he brought out the pot and began to boast about it. As he danced around the pot, it slipped from his hand and broke. He tried to collect all the pieces but soon the pot vanished and Subhadatta was left feeling disappointed for his foolishness.

Question 8: What lesson do you learn from the story?

Answer: The lesson we learnt from the story that we should not be greedy for worldly things, rather we should focus on the things that will remain forever with us like knowledge, wisdom, etc.

Question 9: Match the phrases with their meanings:

PhraseMeaning
a. Trembled with feari. an expression of wonder and surprise
b. Out of nowhereii. an expression of disappointment and dismay
c. Lo and beholdiii. shook with fright
d. Horror of horrorsiv. magically
Answer: a-iii, b-iv, c-i, d-ii

So, these were The Magic Pot Questions & Answers.