Living Things Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Living Things Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Food and Health and Plant World so, you can check these posts as well.

Living Things Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) Fish breathe through their gills.
(b) Plants breathe through tiny pores present on the underside of the leaves called stomata.
(c) A seed grows into a plant.
(d) Human beings and animals breathe through their nose.
(e) A puppy grows into a dog.
(f) Insects breathe through their tiny holes on their body.

Question 2: Give any two examples of living things.

Answer: Human beings, birds, animals, plants, etc.

Question 3: Write the characteristics of living things.

Answer: The characteristics of living things are:
i. Living things breathe.
ii. They grow.
iii. Living things move on their own.
iv. They need food and water.
v. Living things feel the changes in their environment.
vi. They reproduce.

Question 4: Why do animals move from one place to the other?

Answer: Animals move from one place to another in search of food and shelter. They also move to protect themselves from their enemies.

Question 5: How do plants get their food?

Answer: Plants make their own food with the help of sunlight, air and water from the roots.

Living Things Questions & Answers

Question 6: How do plants respond to touch? Explain with the help of an example.

Answer: Plants such as the ‘touch-me-not’ can feel. They close their leaves when you touch them.

Question 7: Name two animals that crawl while moving from one place to another.

Answer: Earthworms, Snakes

Question 8: Answer in one sentence:

(a) How do animals get their food?
Answer: Animals get their food from plants and other animals.

(b) What are stomata?
Answer: Leaves of plants breathe through tiny pores present on the underside of the leaves called stomata.

Question 9: Choose the correct option:

(a) The process in which living things produce young ones of their own kind is called___________.

i) respiration
ii) response
iii) reproduction
iv) breathing

(b) Fish breathe through___________.

i. tiny holes on the body
ii. gills
iii. nose
iv. stomata

(c) Leaves of plants breathe through___________.

i. nose
ii. gills
iii. pores
iv. skin

(d) The ___________ of the plants grow and move into the soil.

i. stem
ii. roots
iii. flower
iv. leaves

(e) ___________ do not have legs.

i. cats
ii. snakes
iii. humans
iv. cows

Question 10: How do plants and fish breathe?

Answer: Plants breathe through tiny pores present on the underside of the leaves called stomata. Fish breathe through their gills.

Question 11: Read the paragraph and answer the questions:

Plants do not move from one place to another, but some parts of plant show movement. The roots of a plant grow and move into the soil in search of water. The stems of plant move towards the light. A sunflower turns in the direction of the sun.

(a) In which direction do the roots of a plant grow? Why?
Answer: The roots of a plant grow and move into the soil in search of water.

(b) Which part of the plant moves towards the light?
Answer: The stems of plant move towards the light.

Living Things Questions & Answers

Question 12: A car movement from one place to another. It needs fuel to move. Can we say that it is a living thing? Justify your answer.

Answer: A car does not move on its own. It needs fuel to run and machines to move. Hence it cannot be called a living thing.

Question 13: The earth moves around the sun and water flows from your tap. Does this movement mean they are living things?

Answer: Living things move on their own. The earth moves around the sun because of an invisible force. Water flows from the tap because of machines. So, the Earth and water cannot be considered as living things.

Question 14: Observe the picture and answer the questions:

(a) Identify the above animal.
Answer: The above animal is deer.

(b) How does this animal reproduce?
Answer: The animal reproduces by giving birth to young ones.

Question 15: If a plant is not watered for many days, it becomes brown and then dies. Give reason?

Answer: Plants are living things and need water to make its own food. Hence, a plant will die if it is not watered for many days.

Question 16: Give example for each of the following:

(a) Animals that use their wings to fly and legs to walk – Birds
(b) Animals that do not have legs – Snakes, earthworms
(c) Animals that breathe through tiny holes on their body – Insects

Question 17: Write whether the following statements are true or false.

(a) There are five sense organs in the human body – True
(b) Seeds grow into new plants – True
(c) Living things need food and water but no air to live – False
(d) Insects have feelers to feel the environment – True
(e) A sunflower turns in the direction of the sun – True
(f) Plants move to protect themselves from their enemies – False
(g) Earthworms move by dragging their bodies close to the ground – True
(h) Fish breathe through their noses – False

Question 18: Match the columns:

Column AColumn B
a. Gillsi. Help humans to sense their surroundings
b. Seedsii. Moves towards sunlight
c. Sense organsiii. Help plants grow
d. Sunfloweriv. Organ that helps in breathing
Answer: a-iv, b-iii, c-i, d-ii

So, these were Living Things Questions & Answers.