Creepy Crawlies Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Creepy Crawlies Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Living Things, Food and Health and Plant World so, you can check these posts as well.

Creepy Crawlies Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) Honey is prepared by the honeybees and stored in beehive.
(b) The body of a snake is covered with scales.
(c) The soft bodies of insects are covered by a hard outer covering called exoskeleton.
(d) Bedbugs feed on human blood.
(e) Insects have six legs.
(f) The thorax or middle part of the body of an insect bears legs and wings.
(g) All insects lay eggs.
(h) Ants, bees, flies etc. are some commonly seen insects.
(i) Termites recycle dead trees.
(j) The abdomen is located just below the thorax

Question 2: What is the function of the antennae present on the head of an insect?

Answer: The antennae present on the head of an insect are the sense organs that help them to feel their surroundings and also to find each other.

Question 3: Name the three important body parts of an insect.

Answer: Head, thorax and abdomen are the three important body parts of an insect.

Question 4: Write two to three sentences on the head, thorax and abdomen of insects.

Answer:
a) Head: The head has a pair of eyes, a pair of antennae and a mouth. The antennae are the sense organs of the insects and help them to feel their surroundings. They can also use it to find each other.

b) Thorax: Thorax is the middle part of the body. It bears the legs and the wings.

c) Abdomen: The abdomen is located just below the thorax. The abdomen contains the internal organs such as the heart and digestive organs. The abdomen of most insects is segmented.

Creepy Crawlies Questions & Answers

Question 5: How is the body of a snake different from that of a worm?

Answer: The body of most snakes are dry and covered with scales which help them to move around faster than worms. Their movement is called slithering.

Question 6: Do insects have bones?

Answer: Insects do not have bones like us, but have a hard outer covering known as an exoskeleton. This exoskeleton protects their organs and gives them support for moving around.

Question 7: Where do honeybees live?

Answer: Honeybees live in a hive.

Question 8: Answer the following in one sentence:

(a) How are the legs of the insects useful to them?
Answer: Insects use their legs for movement and for grasping the objects.

(b) Give one use of beeswax.
Answer: Beeswax obtained from beehives is used in the preparation of candles.

(c) What do earthworms feed on?
Answer: Earthworms feed on dead plants and animals.

Question 9: What is the function of thorax of an insect’s body?

Answer: Thorax is the middle part of the insect body which contains legs and wings. The legs help them for movement and grasping objects and wings is used for flying.

Question 10: Why are earthworms called “the friend of the farmer”?

Answer: Earthworms are called the friend of farmer because:
Movement of earthworm loosen and aerates the soil.
Their excreta increases the fertility of the soil.
After their death, they get decomposed and add humus to the soil.

Question 11: What will happen if there are no earthworms on our planet?

Answer: Earthworms feed on dead plants and animals and increase the fertility of soil. If there are no earthworms, the soil will lose its fertility. No plants will grow. Our planet will lose its greenery.

Creepy Crawlies Questions & Answers

Question 12: Spot two differences between bee and mosquito.

Answer: The two differences between bee and mosquito are:

BeesMosquito
1. Two pairs of wings1. One pair of wings
2. Do not have tube like mouth part.2. Tube like mouth part to suck blood  

Question 13: How can we prevent ourselves from harmful insects?

Answer: We can prevent ourselves from harmful insects by:
i. Keeping our surroundings and home clean.
ii. Covering our food and water always.
iii. Keeping dried neem leaves in clothes storage.

Question 14: Give reason:

(a) Houseflies are dangerous.
Answer: Houseflies are dangerous because they spread many diseases like cholera, typhoid and dysentery.

(b) Insects are useful to human beings.
Answer: Insects are useful to human beings because:
i. They are pollinating agents.
ii. Some insects eat other insects to control pests in the agricultural field and gardens.
iii. Insects help in decaying of other dead matters.

Question 15: Name the following:

(a) The part of the body that contains the internal organ of the insects – Abdomen
(b) The mosquitoes that spread malaria – Female Anopheles
(c) The movement of snakes is called – Slithering
(d) The largest group of animals living on Earth – Insects

Question 16: Give two examples of:

(a) Useful insects – Ants, honeybees
(b) Harmful insects – Mosquito, Housefly, Cockroach, Bedbug, Louse, Termite
(c) Insects that can be both useful and harmful – Cockroaches, termites
(d) Animals that crawl – Snakes, earthworms

Creepy Crawlies Questions & Answers

Question 17: Observe the given picture and answer the questions:

(a) Which insect is shown in the picture?
Answer: Honey bee

(b) How many pairs of legs doe this insect have?
Answer: Three

(c) Name the part of the insect’s body that is segmented.
Answer: Abdomen

(d) How many pairs of wings are present in the insect?
Answer: Two pairs

Question 18: Name the insect that:

(a) Spread diseases like cholera and dysentery – House flies
(b) Damages the wooden articles – Termite
(c) Cause itching and infections to the scalp – Louse

Question 19: Match the following:

Sr. no.InsectsHarm they cause  
a.Cockroach i. Typhoid
b.Louseii. Damage wooden property
c.Bedbugiii. Dengue
d.Mosquitoiv. Carry disease causing germs into uncovered food
e.Houseflyv. Infections to the scalp
f.Termitesvi. Skin itches and rashes
Answer: a-(iv), b-(v), c-(vi), d- (iii), e-(i), f-(ii)

Question 20: Choose the correct option:

(a) The body of an inset is divided into…………….parts.

i. five
ii. three
iii. four

(b) Some insects have…………pair of wings.

i. two
ii. three
iii. four

(c) The…………..is not an insect.

i. lice
ii. earthworm
iii. termite

(d) The bodies of………………are wet and slimy.

i. snakes
ii. earthworms
iii. insects

Question 21: Write whether the following statements are true or false.

(a) The head of an insect has a pair of eyes, antennae and a mouth – True
(b) Only some insects lay eggs – False
(c) Ants live in colonies – True
(d) Dysentry is caused by bedbugs – False

So, these were Creepy Crawlies Questions & Answers.