After The Storm Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share After The Storm Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the questions and answers of The Banyan Tree Poem, A New Name, Meeting Cezanne and The Starting Point so, you can check these posts as well.

After The Storm Questions & Answers

Summary

This poem describes the morning after a severe storm. The sun is now shining brightly and the birds are singing their sweet songs. While the previous night was filled with the sounds of heavy rains, the morning is now filled with the sounds of gently flowing water. The daylight is being enjoyed by creatures that love the sun. The grass gleams with dew and the hare raises a mist as she races across the wet earth.

Wordsworth loved nature and like much of his work, this poem too praises the beauty of nature. The poet has personified various aspects of nature and thus, has enabled the reader to appreciate it in its different moods. His use of imagery makes the reader feel as if they are witnessing the scene for themselves and thus enables them to establish a deeper connection with nature.

Word Galaxy

  • Make answer – answers or response
  • Broods – the sits on its eggs to hatch them
  • Mirth – merriment, joy
  • Doth – old word for does
  • Plashy – with pools or puddles of water

Question 1: What does the speaker describe in the first two lines in the poem? Was it just rain or was it a storm?

Answer: In the first two lines, the speaker describes the roaring wind and heavy rain that came one night. It was a storm.

Question 2: When the speaker says ‘a bird broods over his own sweet voice’, another bird ‘chatters’ and a third ‘makes answers’. Is that just what he actually hears or does he imagine what those birds think or imagine?

Answer: The speaker perhaps hears the birds chirping. But the joyous scene makes him imagine that the birds are speaking to one another as human being would do. He sees the same joy in the birds and other creatures around.

Question 3: What kind of scene is described in the next two lines of the poem? Which words helps create a contrast with the picture described at the start of the poem?

Answer: In the next two lines, beautiful morning after the storm is described in a joyous tone by the speaker. The words/phrases ‘the sun is rising calm and bright’ and ‘the birds are singing sweetly’ provide a contrast with the picture described at the start of the poem.

Question 4: All things that love the sun are out of doors. What things does the poet mention?

Answer: Stock-dove, jay, Magpie and the Hare are the things mentioned by the poet.

After The Storm Questions & Answers

Question 5: And all the air….. Noise is usually an unpleasant sound, especially if it is loud enough to fill the air. Does it, however, depend on where the sound comes from and what mood we are in at the time?

Answer: Yes, it depends on how and where the sound comes from and also the mood we are in at the time. If we are happy and the scene around us is beautiful, the happiness spreads and all the noises we hear become happy sounds.

Question 6: What do you think the speaker means when he says that the Hare is running races?

Answer: The poet means that the hare is running around so quickly with so much of joy and excitement that it appears as if she is running races.

Question 7: The bird broods over his own sweet voice; the sky rejoices in the morning’s birth – Do you like this way of looking at things in nature as if they are human? This is called personification. Write some other examples of personification from the poem. In what way do they add to the beauty and effect of the poem?

Answer: The examples of personification are –
(a) Jay makes answer
(b) Magpie chatters
(c) Hare is being referred as ‘she’.

These examples of personification make the poem come alive in the readers’ mind. They enhance the beauty of the words by making the scene seem almost real.

Question 8: Throughout the poem, the speaker only describes the emotions and feelings of the birds and animals after a storm; he does not mention humans. Yet, upon reading the poem, the reader is able to identify with and feel the same emotion as the birds and animals. How does the poet achieve this? How is he able to make the reader feel the same happiness that the animals and birds are feeling?

Answer: The poet describes the sights and sounds of the morning after the storm in a great detail forming a very clear picture in the readers’ minds. These sounds and sights engage them and make them almost experience the scene with him. Thus, on reading the poem, they are able to experience the beauty, brightness and joy felt by the creatures of the world after the storm.

So, these were After The Storm Questions & Answers.