Organisations That Help Us Questions & Answers

Organisations That Help Us Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Organisations That Help Us Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared Amazing Animals Questions & Answers so, make sure to go through that post as well.

Organisations That Help Us Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) The police ensures the safety and security of the people.
(b) A Non-government organization is a group that is not a part of the government but carries various relief activities.
(c) A cheque is a written instruction to a bank to make payment of the given amount from bank account.
(d) The extra money charge by the bank from the borrowers along with the loan amount is known as interest.
(e) The children of age group 6 to 14 years have the right to free and compulsory education.
(f) The Indian Police Service is responsible for maintaining law and order in our country.

Question 2: Name the following:

(a) Any one service provided by the government.
Answer: Bank, police, healthcare, education (anyone)

(b) A card that helps people to withdraw money from their bank account.
Answer: ATM card

(c) The money lent by banks to people.
Answer: Loan

Question 3: Why do people keep money in banks?

Answer: People keep money in banks for two reasons – safety of money and also because banks pay interest on the money people keep there.

Question 4: What is meant by government organisations?

Answer: The organisations that are run by the government are called government organisations.

Organisations That Help Us Questions & Answers

Question 5: How can we help in maintaining law and order in our country?

Answer: Each and every person should obey the laws and if someone has committed a crime, we must report it to police station.

Question 6: Study the following picture and answer the questions given below.

ATM Machine

(a) Identify the picture.
Answer: ATM

(b) Write any one feature of this device.
Answer: One can withdraw cash and check their account balances using the Automated Teller Machine (ATM).

Question 7: What is the aim of the NGO?

Answer: NGO aims to help people in need and make them aware of their own potential power to control their lives.

Question 8: How do rehabilitation centres help people?

Answer: People suffering from health and behavioral disorders due to unhealthy habits require help to overcome distress. Rehabilitation centres provide care and support to such people and their families.

Question 9: What is an NGO? What are the various activities/services carried by NGOs?

Answer: A non-government organisation (NGO) is a group that is not a part of the government but does some of the work that governments do.
The various activities carried by NGOs are:
i. NGOs often carry out relief activities during calamities.
ii. They aim to help people in need and make them aware of their own potential power to control their lives.
iii. NGO provide services like health care, education, and provide clean drinking water, and provide for housing, transport, schools.
iv. They play an important role in providing various services to the people in need.

Question 10: Choose the correct option:

(a) The money people keep in banks is called………….

i. tax
ii. loan
iii. deposit
iv. Return

(b) The money people borrow from banks is known as………

i. fine
ii. rent
iii. deposit
iv. loan

(c) People use………………….to withdraw money from banks.

i. receipt
ii. cheque
iii. note
iv. bill

Organisations That Help Us Questions & Answers

Question 11: How do NGOs and rehabilitation centres contribute towards the welfare of the people in our country?

Answer: They provide an opportunity for the self-organisation of society. They help society to empower citizens to work together voluntarily to promote social values and civic goals.

Question 12: Answer the following questions in one sentence.

(a) Why does government organise Special Health Camps?
Answer: To make people aware about various diseases and also about services being offered by the government.

(b) State any one service provide by bank?
Answer: Banks lend money to people.

(c) Why is education important?
Answer: Education is important for the complete development of children.

Question 13: Write whether the following statements are true or false:

(a) The money lent by banks to people is called as deposit – False
(b) NGOs carry out relief activities during calamities – True
(c) Rehabilitation centres provide care and support to the families of the people suffering from various unhealthy habits – True
(d) A bank account keeps record of a person’s money in the bank – True
(e) The government organizes Special Health Camps to make people aware of different diseases – True
(f) Banks lends money to people – True

Question 14: Give answer in one word.

(a) The funds collected by NGOs to help people – Donation
(b) The government service that ensure safety and security of the people – Police
(c) Centre that helps people suffering from unhealthy habits – Rehabilitation
(d) The money lent by the bank to people – Loan

So, these were Organisations That Help Us Questions & Answers.

Leave a comment

error: Content is protected !!