Saving The Tiger Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Saving The Tiger Questions & Answers.

In my previous posts, I have also shared the questions and answers of Four Little Foxes, The Banyan Tree and Matilda Can Do Magic so, you can check these posts as well.

Saving The Tiger Questions & Answers

Question 1: Which line in paragraph 1 tells us that the writer has been very near to tigers many times?

Answer: The line in paragraph 1 tells us that the writer has been very near to tigers many times is:
I have had many close encounters with wild tigers during my career as a wildlife filmmaker but that first glimpse will always remain special.

Question 2: Which words in paragraph 3 show that tiger products may not have real value as medicine?

Answer: The words in paragraph 3 show that tiger products may not have real value as medicine are:
Although there is no evidence of the efficacy of tiger products in treating illnesses, deep-rooted superstitious beliefs fuel the increasing demand.

Question 3: What in paragraph 5 tells us that nothing may be able to stop tiger poaching completely?

Answer: The words in paragraph 5 tells us that nothing may be able to stop tiger poaching completely are:
Although poaching has not been and can never be totally eliminated even in these reserves, the large number of cubs that are added to the population each year more than makes up for the few that fall prey to poachers.

Question 4: Which line in paragraph 8 shows us the link between tiger conservation and our drinking water needs?

Answer: The line in paragraph 8 shows us the link between tiger conservation and our drinking water needs is:
And saving the tiger’s habitat benefits all of us because over 300 rivers originate from forests that are now protected in the name of the tiger.

Question 5: Is the writer clearly hopeful that India will succeed in saving its tiger? Quote the words that support your answer.

Answer: Yes, the writer is hopeful that India will succeed in saving its tiger.
Saving the tiger is entirely in our hands and we can do it! We can save the tiger!

Question 6: India’s forests can easily support 3000 more tigers in the country if we do the right things. Who believes this? What are the right things that they talk about?

Answer: Dr Ulhas Karanth, a leading tiger expert in India, believes this. According to him, ‘the right things’ require us to understand what tigers need to survive and to take action to remove the threats that they face.

Saving The Tiger Questions & Answers

Question 7: At one time, tens of thousands of tigers used to roam in India’s forests but now they are confined to National parks and sanctuaries. What has caused this?

Answer: We are to blame for the reduced number of tigers in the wild. We allowed them to be poached and also invaded their habitat for our use.

Question 8: What do poachers do with the tigers they poach? Who buys things from them and why?

Answer: The poachers sell tiger skins and bones and other body parts. People buy the skins for decorative purposes whereas others buy the bones and body parts to use in traditional medicine.

Question 9: What are foot patrols? Why are they important?

Answer: Foot patrols are conducted by forest guards who patrol forests on foot, checking for human intruders are termed as foot patrols.
They are important as they can help find intrusions by leading people to where the intrusions/traps may be.

Question 10: Are there places in India where tigers are protected well? Which places are they?

Answer: Yes, there are places in India where tigers are protected well. These are Kaziranga in Assam, Corbett in Uttarakhand and Nagarahole in Karnatka.

Question 11: This kind of cooperation is vital. Between whom should this cooperation take place and in what form? What makes it vital?

Answer: This cooperation should take place between the government and the common people, especially with the local people living on the edges of the reserves, in the form of a friendly relationship so as to track and catch poachers. It is vital because India’s wildlife treasures belong to all of us.

Question 12: India has excellent wildlife laws but they are not enforced well? Is it profitable not to implement them well? What makes it so?

Answer: No, it is unprofitable not to implement them well. The implementation of conservation laws is vital as India’s wildlife is a treasure that belongs to all of us.

Question 13: ……..nature will do the rest. What will nature do? What must we do to enable that to happen?

Answer: This means that nature will ensure that the tigers and the forests thrive. To do this, we need to make sure that the tigers have undisturbed habitat and lots of prey.

So, these were Saving The Tiger Questions & Answers.