Plant World Questions & Answers

Plant World Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Plant World Questions & Answers.

In my previous post, I have shared Food and Health Questions & Answers so, you can check that post as well.

Plant World Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) The shoot system has branches, leaves, flowers and fruit.
(b) A cotton plant has taproot system.
(c) Roots that have many branches are called fibrous roots.
(d) Herbs have tender and flexible stems.
(e) Leaf is called the food factory of the plants.
(f) A thick and strong stem is called a trunk.
(g) The onion plant has fibrous roots.
(h) Climbers grow along other trees or fences.
(i) Herbs have a tender and flexible stem.
(j) A radish is an example of a root that stores food.
(k) The pores on a leaf blade through which air enters a plant is known as the stomata.

(l) The green colour of the leaves is due to chlorophyll.
(m) A banana leaf is used to serve food.
(n) Thin lines on the leaves are called veins.
(o) The root absorbs water and minerals from the soil.
(p) Fibrous roots are seen in wheat.
(q) Herbs have tender and flexible stems that grow very close to the ground.
(r) The part of the plant which grows below the ground is called the shoot system.
(s) A flower changes into a fruit.
(t) Green plants take in carbon dioxide from the air and give out oxygen in the process of making food.

Question 2: Give reason for the following:

(a) Climbers grow along nearby trees, fences or buildings.
Answer: It is because they need support to grow.

(b) Leaves are green in colour.
Answer: It is because they have a substance called chlorophyll in them.

Question 3: Why is lotus considered as an aquatic plant?

Answer: Lotus is considered as an aquatic plant because it grows in water and is partly immersed in water.

Question 4: What is photosynthesis?

Answer: Leaves use sunlight, water and carbon dioxide in the presence of chlorophyll to prepare food for the plant. This process is called photosynthesis.

Plant World Questions & Answers

Question 5: Name the following:

(a) The part of the plant that makes food.
Answer: Leaf

(b) An example of a climber.
Answer: Grapevine

(c) The stem of a plant which is eaten as food.
Answer: Potato/garlic/sugarcane/ginger

Question 6: List the different parts of the shoot system.

Answer: The parts of the shoot or stem of a plant are leaves, flowers, buds and fruits.

Question 7: Answer in one sentence:

(a) What are taproots?
Answer: A thick main root with small roots growing from its sides is called a taproot.

(b) What does a seed need to grow into a new plant?
Answer: It needs enough water, air and warmth.

(c) Which gases are involved in the process of photosynthesis?
Answer: Carbon dioxide and oxygen.

Question 8: How is a fruit formed?

Answer: Fruits are formed from flowers. When plant grows its full size, it produces flowers which changes into a fruit overtime.

Question 9: Why are hybrid flowers more in demand than original flowers?

Answer: Hybrid flowers are better than original flowers in terms of smell, colour. They have more desirable features than the original flowers and are more attractive.

Question 10: What will happen if a flower does not change into a fruit?

Answer: New plants will not be formed. Fruits contain seeds which help the plant to give rise to new plants.

Plant World Questions & Answers

Question 11: Match the columns:

Column AColumn B
a. Climbersi. Thin and woody stems.
b. Herbsii. Thick and strong trunks
c. Shrubsiii. Tender and flexible stems
d. Treesiv. Tender and weak stems
Answer: a-iv, b-iii, c-i, d-ii

Question 12: What will you observe when a plant is not kept in sunlight but is provided with enough water and air?

Answer: The plant will not grow/it will die/it will not make food/ it will wither.

Question 13: State any one difference between a tap root and a fibrous root.

Answer: In tap root, one thick root grows and small roots grow from its sides. In fibrous root, many thin roots grow from the base of the stem.

Question 14: Write two functions of a fruit.

Answer:
i. It protects the seed inside it.
ii. Seeds from the fruit give rise to new plants.

Question 15: Choose the correct options:

(a) The valley of flowers is found in________________.

i. Himachal Pradesh
ii. Uttarakhand
iii. Uttar Pradesh

(b) _______________ is a plant growing in cold region.

i. cactus
ii. Banyan
iii. Deodar

Plant World Questions & Answers

Question 16: Write whether the following statements are ‘True’ or ‘False’.

(a) Around 45,000 different types of plants grow in India – True
(b) Palm trees grow on mountains – False
(c) Fir is an aquatic plant – False
(d) Leaves of many plants have special fragrances – True
(e) Mango trees spread their branches wide and have a large number of leaves – True
(f) Plants can prepare their own food – True
(g) All roots store food within them – False
(h) The shoot system grows above the ground – True
(i) The leaf blade is also called a lamina – True

Question 17: Match the columns:

Column AColumn B
a. Grassi. Stem
b. Gingerii. Plant product
c. Beaniii. Fibrous root
d. Rubberiv. Taproot
Answer: a-iii, b-i, c-iv, d-ii

Question 18: Write the uses of the following leaves:

(a) Coconut palm leaf
Answer: These leaves are used to make roof of the hut.

(b) Neem leaves
Answer: These leaves used to make medicines and drive away harmful insects.

(c) Banana leaf
Answer: It is used for serving food.

(d) Mehendi leaves
Answer: These are used to make mehendi design on hand as well as to colour hair.

So, these were Plant World Questions & Answers.

Leave a comment

error: Content is protected !!