Food and Health Questions & Answers

Food and Health Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Food and Health Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared some Important Questions Of Sources Of Food so, you can check that post as well.

Food and Health Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) Eggs are rich in proteins.
(b) Cooking makes food easy to digest.
(c) Butter is rich in fats.
(d) Spinach is the leaf of the plant.
(e) Steaming is a method of cooking which is done in pressure cookers.
(f) We need food to live.
(g) Pulses and milk are body building foods.
(h) We get energy from food.
(i) Proteins helps to repair body.
(j) Brush your teeth twice a day.

(k) Leaves make food for plants.
(l) The animals that eat plants are called herbivorous animals.
(m) Carrot is the root of a plant.
(n) Proteins build our muscles and repair the injured tissues of our body.
(o) Frying, roasting, boiling and baking are different methods of cooking.
(p) In olden days, a cooking stove used was called a chulla
(q) Camel milk is rich in vitamin C and iron.

Question 2: Healthy food plays an important role our lives. Write two points to justify this statement.

Answer:
i. Energy is obtained by eating healthy food. Therefore, we need to eat healthy food.
ii. Healthy food also supplies us with all the essential nutrients required for proper growth and development of the body.

Question 3: List the different types of nutrients present in food.

Answer: Proteins, carbohydrates, fats, vitamins and minerals.

Food and Health Questions & Answers

Question 4: Name the following:

(a) A plant root eaten as a vegetable.
Answer: Radish, carrot

(b) A diet that contains all the nutrients in adequate quantities for good health.
Answer: Balanced diet

(c) A food rich in calcium that is necessary for children.
Answer: Milk

(d) A cooking stove which uses wood as fuel.
Answer: Chulha

(e) Name the animal that provides us honey.
Answer: Honeybee provides us honey.

(f) Names the fuels that are commonly used in recent times for cooking.
Answer: LPG (Liquefied Petroleum Gas) and PNG (Piped Natural Gas) are the commonly used fuels in recent times for cooking.

(g) Two energy-giving food items.
Answer: Rice and wheat

(h) Two body-building food items.
Answer: Pulses and fish

(i) Two liquid wastes that come from our body.
Answer: Sweat and urine

(j) Two food-items that strengthens bones and teeth.
Answer: Milk and Egg.

(k) Two types of vegetables.
Answer: Leafy and non-leafy

Question 5: Write two functions of fats.

Answer:
i. Fats provide our body with energy.
ii. They also protect our internal organs. 

Question 6: Why is it important to drink water?

Answer: It is important to drink water because:
i. Water helps the body to digest food.
ii. We need to replace the water loss caused in the form of sweat and urine by drinking plenty of water.
iii. Water helps to transport the digested food to different body parts.

Question 7: Why is solid food not given to babies?

Answer: Babies do not have teeth hence, they cannot eat solid food till the start getting their teeth.

Question 8: Why is it important to include milk compulsorily in the diet of children and teenagers?

Answer: Milk should be compulsory in the diet of children and teenagers as it provides calcium and phosphorous which makes the bones strong. 

Food and Health Questions & Answers

Question 9: What will happen if a person does not take healthy food regularly?

Answer: If healthy food is not eaten regularly, a person becomes weak and cannot perform daily activities well.

Question 10: Name the different plant food eaten by humans.

Answer:
Leaves – lettuce, spinach
Roots – carrot, beetroot
Seeds – wheat, rice
Fruits – mango, apple
Stem – ginger, potato
Tea leaves – Tea
Flowers – broccoli, cauliflower
Oilseeds – sesame, groundnut
Coffee beans – coffee

Question 11: Why is it important to include vitamins and minerals in our diet?

Answer: Vitamins and minerals help us to fight diseases and keep us healthy.

Question 12: Why should older people eat a smaller amount of food?

Answer: Older people should eat a smaller amount of food because their ability to digest food is weak.

Question 13: What are the benefits of cooking food before eating?

Answer: The benefits of cooking food are:
i. When we cook food, it becomes soft, tasty and easy to digest.
ii. Cooking also kills germs present in the food.

Question 14: List some cooking methods.

Answer: Some cooking methods or ways of cooking are:
i. Boiling
ii. Frying
iii. Baking
iv. Roasting

Question 15: Match the following:

Column AColumn B
a. Wheati. leaves of a plant
b. Lettuceii. root of a plant
c. Cheeseiii. seafood
d. Carrotiv. milk product
e. Shrimpv. seed of a plant
Answer: a-v, b-i, c-iv, d-ii, e-iii

Food and Health Questions & Answers

Question 16: Write whether the following statements are true or false:

(a) Proteins give us energy – False
(b) We should drink 8-10 glasses of clean water daily – True
(c) We should not wash our hands before eating – False
(d) A wok is used for boiling – False
(e) Water helps the body to digest food – True
(f) Carbohydrates and fats are energy-giving foods – True
(g) LPG is liquefied petroleum gas – True
(h) Baking is one of the methods of cooking – True
(i) We should always eat fresh and covered food – True
(j) Foods that help to get energy are called protective foods – False

Question 17: Match the following:

  Column A  Column B
a. Carbohydratei. Milk
b. Paneerii. Cauliflower
c. Bakingiii. Rice
d. Floweriv. Oven
Answer: a-iii, b-I, c-iv, d-ii

Question 18: Guess the following:

(a) Water is my home. I am a source of proteins.
Answer: Fish

(b) Without me you cannot make rotis. I am a grain that gives you the energy to do work.
Answer: Wheat

(c) You can eat me as a fruit. You can squeeze me for juice. My name is also a colour. I am rich in vitamins.
Answer: Orange

So, these were Food and Health Questions & Answers.

Leave a comment

error: Content is protected !!