Mahatma Gandhi’s School Days – II Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Mahatma Gandhi’s School Days – II Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Mahatma Gandhi’s School Days – I, The Death of Julius Caesar and The Cop and The Anthem so, you can check these posts as well.

Mahatma Gandhi’s School Days – II Questions & Answers

Question 1: What are Mahatma Gandhi’s impressions about himself as a student?

Answer: Gandhiji never had any high regard for his ability. He used to be astonished whenever he won prizes and scholarships. Even a little imperfection made him cry. He was very concerned about his character.

Question 2: What was the second incident of neglect that Gandhiji refers to any why?

Answer: The second incident of neglect that Gandhiji refers to was that he got the notion that good handwriting was not a necessary part of education.

Question 3: Why was he deeply grieved when he received corporal punishment?

Answer: When Gandhiji received corporal punishment, he was deeply grieved and wept piteously because it was considered his failure.

Question 4: What has Gandhiji to say about handwriting?

Answer: Gandhiji regarded bad handwriting as a sign of an imperfect education. He said that good handwriting is a necessary part of education.

Question 5: How did Gandhiji make up for his neglect of physical exercise?

Answer: Gandhiji had read in a book about the benefits of long walks in the open air so, he made it his habit of taking walks. Thus, he made up for his neglect of physical exercise.

Question 6: Why did he dislike gymnastics?

Answer: He disliked gymnastics because he thought that serving as a nurse to his father would be more beneficial than doing gymnastics which he considered to be a wastage of time.

Question 7: Why was he once convicted of lying?

Answer: Once Gandhiji was late for gymnastics as he had no watch and it was a cloudy day so, the teacher marked him absent and although Gandhiji told the true reason of being late, the teacher refused to believe him and ordered him to pay a fine. It pained him deeply and he cried in deep anguish. He learnt a lesson that a man of truth must also be a man of care.

Question 8: Explain the following:

(a) I was none the worse for abstaining from exercise.

Answer: Gandhiji did not suffer much due to lack of PT or gymnastics because he took long walks.

(b) I could never repair the neglect.

Answer: Gandhiji had neglected his writing and when he realised his mistake, it was too late and it was impossible for him to improve his handwriting although he tried all his best. All his life his handwriting remained untidy and illegible.

Question 9: Which words in the passage mean the following?

(a) Bame – rebuke
(b) What is deserved – merited
(c) Remaining at a distance – aloofness
(d) Programme of studies – education
(e) Great pain of mind and body – anguish
(f) Cancelled – remitted

So, these were Mahatma Gandhi’s School Days – II Questions & Answers.