Mina and the Dinosaurs Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Mina and the Dinosaurs Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of An Encounter in the Woods and Theseus and the Minotaur – 1 so, you can check these posts as well.

Mina and the Dinosaurs Questions & Answers

Question 1: Why did Mina want to learn more about dinosaurs?

Answer: Mina wanted to learn more about dinosaurs because she wanted to make a chart about dinosaurs for the science exhibition at school.

Question 2: Which film had Mina gone to watch?

Answer: Mina had gone to watch Jurassic World.

Question 3: Read the line and answer the questions:

‘Mina had been listening wide-eyed to Grandma.’

(a) Why was Mina ‘wide-eyed’?

Answer: Hearing the adventures of the dinosaurs, Mina was so thrilled and excited to learn about them. So, she was ‘wide-eyed’.

(b) How do we know that she believed the story?

Answer: After listening the story, Mina asked her Grandmother and mother to go to South America. Hence, we came to know that she believed the story.

Question 4: What are Jurassic animals?

Answer: The animals, like dinosaurs, that lived on the earth millions of years ago, are called Jurassic animals.

Mina and the Dinosaurs Questions & Answers

Question 5: Which book was Mina’s Grandma reading? Who had written it?

Answer: Mina’s Grandmother was reading a book titled ‘The Lost World’. It was written by Sir Arthur Conan Doyle.

Question 6: Name the dinosaurs and other Jurassic animals mentioned in the text.

Answer: Stegosaurus and pterodactyl are name of the dinosaurs mentioned in book.

Question 7: Read the line and answer the questions:

(a) Who said this to whom?

Answer: Mother said to Mina.

(b) Where did she want to go?

Answer: She wanted to go to Jurassic Park but Mina suggested to go to South America.

Question 8: What were the dinosaurs in the book doing?

Answer: They balanced themselves on their broad, powerful tails and their huge hind-feet. With their small front-feet they pulled down the branches.

Question 9: Which other animals are the dinosaurs in the book compared to? How are they compared?

Answer: Indominus rex, tyrannosaurus and velociraptor are compared to stegosaurus and pterodactyl. They were compared in terms of size and look.

Mina and the Dinosaurs Questions & Answers

Question 10: How do you know if Mina liked the film she had watched?

Answer: Mina was so engrossed watching the movie that she could not take her eyes off the screen. She had even forgotten to ask for popcorn.

Question 11: Read the line and answer the questions:

A strong wind blew towards us and we were well hidden, so the animals could not see us’.

(a) How did the wind help the men to hide?

Answer: They were hidden as a strong wind blew to them and the animals could not see them.

(b) Why was it necessary to hide?

Answer: It was necessary to hide because they might be killed if they were seen by the animals.

Question 12: How do we know that the iguanodons were really strong?

Answer: Iguanodons’ babies were as big as elephants and the two large ones were far bigger than any creatures. With their small front-feet, they pulled down the branches of trees. They looked like monstrous kangaroos twenty feet long with skins like black crocodiles.

So, these were Mina and the Dinosaurs Questions & Answers.

error: Content is protected !!